[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/02\/majmunske.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/02\/100x73\/majmunske.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/02\/majmunske.jpg","size":"50.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

NIJE ENGLESKI HUMOR: Nakon Brexit-a nastupio Sexit

Britanske zdravstvene vlasti pozvale su svakoga ko je pozitivan na virus majmunskih boginja da se suzdrži od seksa dok simptomi ne nestanu, prenosi b92.

U novom uputstvu objavljenom u ponedeljak, Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva takođe je preporučila da prethodno zaražene osobe nastave da koriste kondome u periodu od osam nedjelja nakon što virus prođe, kao mjeru predostrožnosti. Zdravstvena agencija je saopštila da su rizici za širu javnost i dalje mali, ali je ohrabrila ljude da kontaktiraju zdravstvenog radnika ako primjete bilo kakve neobične osipe ili lezije, prenosi CNBC.SavJet dolazi nakon što je Britanija zabilježila dodatni 71 slučaj virusa tokom vikenda, čime je ukupan broj u Velikoj Britaniji dostigao 179 manje od mjesec dana nakon što je prvi slučaj bio 7. maja.

Velika Britanija sada ima najveći broj slučajeva majmunskih boginja među neendemskim zemljama, a slijede Španija sa 120 i Portugal sa 96. Majmunske boginje su rijetka zarazna bolest koja se obično nalazi u zemljama centralne i zapadne Afrike. Simptomi uključuju osip, groznicu, glavobolju, bol u mišićima, otok i bolove u leđima.

Iako je virus generalno blag, obično nestaje sam od sebe u roku od dvije do četiri nedjelje, zdravstveni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog nedavnog porasta broja slučajeva u zemljama u kojima se majmunske boginje obično ne šire, kao i zbog sve većeg rizika od prenošenja u zajednici. Većina slučajeva do sada se prenosila seksualnim odnosima, a posebna koncentracija slučajeva se javlja unutar gej i biseksualnih zajednica i muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Tijelo za javno zdravlje saopštilo je da još nije jasno da li bi nedavna epidemija mogla da dovede do globalne pandemije, ali je rekla da trenutno postoji prilika da se obuzda sve veći broj slučajeva.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!