[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/yacht-1920-resize-md.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/100x73\/yacht-1920-resize-md.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/yacht-1920-resize-md.png","size":"580.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NFT ludnica: Virtualna jahta prodana za 650 tisuća dolara

Za 650 hiljada dolara vjerojatno se može kupiti prilično dobra jahta s kojom se na ljeto može uživati u blagodetima mora ili okeana. No za isti se novac može kupiti i jahta koja, u fizičkom smislu - ne postoji, iako je spomenuti trošak stvaran, a prvenstveno je nema jer je on digitalna. Neko je u metasvemiru, odnosno virtuelnom svijetu The Sandbox kupio dgitalnu NFT jahtu koju je platio čak 650 hiljada dolara.

Jahta ima četiri (virtuelna) sprata, mjesto za slijetanje helikoptera, jacuzzi, binu za DJ-a, što sve zvuči fantastično, kada bi bilo stvarno, opipljivo, kada bi mogli doći na nju. 

U ovom slučaju, slično kao i pri drugom velikim investicijama u digitalnu NFT imovinu - kao što je plaćanje desetaka miliona dolara za digitalne umjetnine ili više od 500 hiljada dolara za virtualnu kuću, postavlja se pitanje vrijednosti takvog ulaganja.

Virtuelnu jahtu potpisuje Republic Realms i dio je njihove “The Fantasy Collection” serije luksuznih NFT-a razvijenih za platformu The Sandbox, a koja uključuje jet-skije, glisere, ali i privatne otoke. Naravno, sve u digitalnom obliku tako da, onaj tko potroši stotine tisuća dolara (ili možda milione) na takav privatni otok, nikada neće moći stati nogom na njega, već ga samo gledati na ekranu kompjuter ili mobilnog uređaja.

Investicije ovog tipa često se svode na pretpostavke da će vrijednost neke virtualne imovine s vremenom porasti pa će, nakon virtualnih avantura u metasvemiru, vlasnik možda prodati jahtu za nekoliko milijuna dolara. 

Naime, nedavno je u metasvemiru Decentraland prodano virtualno zemljište za - 2,5 miliona dolara. S obzirom na to da mnogi, uključujući i Zuckerberga, vjeruju kako je metaverse budućnost koja će zamijeniti internet, takve bi se investicije jednom možda mogle i isplatiti, prenosi Futurism. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!