[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/21\/l-6990cdd1d176a32ce8fa6f97feedd1bf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/21\/100x73\/l-6990cdd1d176a32ce8fa6f97feedd1bf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/21\/l-6990cdd1d176a32ce8fa6f97feedd1bf.jpg","size":"59.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Nepokolebljiva hrabrost - Sarajevski vatrogasci u prvim redovima ispred ognja (VIDEO)

Obučeni za gašenje požara, sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavljanje drugih poslova u ekološkim i inim nesrećama, su ukratko osnovne karakteristike vatrogasaca koje njihovu djelatnost čine specifičnom i od opšteg društvenog interesa.

Iz navedenog, kako ističu iz Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo, ni sarajevski vatrogasci nisu samo obični građani, oni su istovremeno preventivni čuvari, spremni u svakom trenutku da odgovore na izazove opšte opasnosti izazvane požarima - vatrom ali i da reaguju i u drugim situacijama u cilju zaštite građana i njihove imovine.

Njihova hrabrost nije ograničena na mjesta gdje obavljaju svoj posao, ona je vidljiva u svakom koraku koji čine kako bi zaštitili svoju zajednicu.

Svaka intervencija, svaki požar koji ugase, svaki život koji spase - to sve čini hrabrosti koje čine tu jedinicu izuzetnom.

Oktobar, mjesec posvećen podizanju svijesti o požarima, postaje prilika da se oda priznanje tim neumornim herojima koji su posvećeni zaštiti života i imovine svih građana.

Svaki dan, ovi vatrogasci se suočavaju s opasnostima od vatre s odlučnošću i požrtvovanošću.

Komandant Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo, Danis Memagić u razgovoru za Fenu naglasio je njihovu posvećenost, kao i važnost njihove misije.

- Vatrogasci su tu da štite. Naša dužnost nije samo gasiti požare, već i podizati svijest građana o opasnostima od vatre - ističe Memagić.

Tvrdi da vatrogasci uvijek djeluju na dva načina: represivno - kad se požar desi i preventivno - podižući svijest građana o opasnosti od požara.

- Prevencija je ključna. Građani moraju biti svjesni opasnosti i poduzeti mjere opreza - upozorava Memagić. Tvrdi da je najvažniji dio njihovog posla prevencija te da je edukacija građana o sigurnosti od požara ključna.

Memagić također dijeli zabrinutost oko ljudskog nemara, ističući važnost održavanja dimnjaka i plinskih peći.

- Najveći uzrok požara je nesmotrenost, nepažnja čovjeka. Prvo spašavamo ljude, zatim stavljamo požar pod kontrolu, sprečavamo širenje požara, tek onda pristupamo gašenju požara. To je procedura koja izgleda nekome čudno, ali tako je – kazao je.

Profesionalna vatrogasna jedinica KS reaguje munjevitom brzinom. Svaki poziv za pomoć je hitan, svaka sekunda je bitna. Njihova spremnost je impresivna, stižući na mjesto događaja u rekordnom vremenu.

- Reagujemo na pozive u roku od jedne minute i stižemo na mjesto požara za maksimalno 15 minuta, čak i uz otežavajuće faktore kao što su parkirana vozila i uske ulice. Imamo 221 vatrogasca spremnog i obučenog za gašenje požara - kaže Memagić.

Profesionalna vatrogasna oprema je, dodao je, ključna za obavljanje posla i često je skupa, ali neophodna.

- Imamo kvalitetnu opremu, ali uvijek može bolje - dodaje Memagić.

Sarajevski vatrogasci nisu samo službenici, oni su heroji svakog dana, spremni suočiti se s ognjem i riskirati sve da bi zaštitili svoju zajednicu. Njihova predanost, hrabrost i profesionalnost čine ih pravim uzorom za sve nas, ističe prvi čovjek sarajevskih vatrogasaca.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!