[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/03\/neno-svjetlanovic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/03\/100x73\/neno-svjetlanovic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/03\/neno-svjetlanovic.png","size":"509.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Neno Svjetlanović osvaja kuhanjem i humorom: Jeo sam burek u mnogim krajevima, sarajevski je najukusniji

U našoj zemlji, kao uostalom i svugdje u svijetu, veoma su popularne i uveliko se koriste društvene mreže poput TikToka, Youtubea, Instagrama, te Facebooka, putem koji se postavljaju vlastiti ili prate sadržaji drugih. Među najpopularnijim poznatim ličnostima koje imaju najviše pratilaca su sportisti – košarkaši, nogometaši, olimpijci, bokseri, ali i pjevači, glumci, bogataši, i to ne samo svjetski poznati, već i naši, domaći ali i regionalni.  

Jedan od onih koji je privukao pažnju javnosti je bosanski TikToker Neno Svjetlanović. Njegovo bogatstvo ogleda se u pregledima sadržaja koje nudi, humoru i inventivnošću.

neno-svjetlanovic-2.png

- Čim sam počeo da radim, počeo sam intenzivnije i da kuham. I kad su moje kolege informatičari počeli da me ispituju: 'Neno, misliš li ti ikad i o čemu drugom osim o hrani?', shvatio sam da sam očigledno počeo da ih smaram kao što prosječan informatičar nekog smara kriptovalutama - kaže Svjetlanović.

I tako je ovaj 32-godišnji kreativac, koji je odrastao na relaciji Zenica-Dalmacija a sada živi u Sarajevu, odlučio da se otisne u svijet virtualne gastroscene u kojem priprema različita jela na sebi svojstven način i uz poseban i nezaobilazan začin - humor.

Na svojim kanalima NenoCooks i nenocooksbalkan snima klipove o kuhanju, jede i, kako kaže, sprda se malo. Svjetlanović je po zanimanju IT stručnjak i veli da će tako ostati još dugo, bez obzira na ovaj njegov hobi.

- Istina je da su IT-ovci traženi i mislim da će, ako se to uopće ikad i desi, proći mnogo vremena do trenutka kada će ovaj moj hobi sa kuhanjem postati unosniji od posla senior softver inžinjera - tvrdi Svjetlanović.

Njegov dugoročni plan je da se udalji od IT karijere i posveti se kuhanju jer, kaže, ne želi da provede cijeli život buljeći u monitor. Uz to, smatra da, ako nisi dovoljno odvažan u IT sektoru i ne pokreneš nešto svoje, čim odeš u penziju “samo će te zamijeniti neki mlađi senior i kroz šest mjeseci bit će zaboravljeno sve što si uradio za neku korporaciju.”

Ovaj informatičar sa “najukusnijim” hobijem u početku je imao prioritet smisliti recept te njemu prilagođavati šalu. Sada, nakon mnogo klipova, sve krene od neke šale, nekog fazona koji bi Neno želio “prosuti” pa tek onda razmišlja o jelu koje bi moglo biti prikladno uz to. Upravo je to, kako je kazao, razlog zbog kojeg mnoga jela koja prvi put pravi, napravi upravo dok snima. Inspiraciju za recepte koje koristi pronalazi u mnoštvu cooking videosadržaja, ali niti jedan, kako je kazao, recept ne odradi tačno kako navedu drugi, već ih prilagođava kako bi oni bili unikatni.

- Takav je burger '4 vrste luka' koji je bio moja parodija na jela '4 vrste sira', ali je na kraju ispao jako kvalitetan burger. A i što se tuđih recepata tiče, uvijek gledam da dodam nešto svoje i subjektivno ga poboljšam - pojašnjava Svjetlanović.

hamburger.png

Ponosan je na klipove u kojima osmisli nešto sam, a posebno je ponosan na klip u kojem je osmislio kako napraviti ultratanku tortilju.

- Za neke stvari sam i sam skontao da bi mogle da rade i ponosan sam na te klipove. Takav jedan je, naprimjer, tehnika pravljenja ultratankih tortilja i pečenje istih na woku okrenutom naopako. Iako sigurno nisam prvi koji je to uradio, bilo je prezanimljivo primjenom malo fizike uspješno realizovati tehniku kuhanja koju do tada nisam vidio - veli Svjetlanović.

Plan mu je bio da balkansku hranu približim ostatku Europe pa i šire, ako bude moguće.

- Iako mi je ovo na što sam trenutno fokusiran uzelo sve vrijeme koje imam, i dalje često razmišljam o svom stranom YouTube kanalu koji čeka svoj prvi video. Humor je svakako bio u planu, ali ne u tako intenzivnoj količini u kojoj je zastupljen na mojim domaćim kanalima - zaključuje.

Najdraži snimak, reakcija publike i njen “profil”

Za svoje probne klipove odabrao je Instagram, odnosno najmanje popularnu mrežu IGTV, jer nije želio da javnost brzo sazna za njega dok se u potpunosti ne uvjeri u kvalitet vlastitih snimaka. Nakon što je shvatio da je to što snima zadovoljavajuće, odlučio je preći na TikTok, kao u tom trenutku najgledaniju platformu.

- Reels klipove sam aktivno počeo objavljivati tek od, koliko se sjećam, novembra prošle godine - prisjeća se početaka.

Kao svoj najdraži snimak, izdvaja klip u kojem pravi zidarski sendvič, najpoznatiji sendvič na Balkanu,

- Još uvijek, moj najdraži klip je zidarski sendvič jer mi je sama ideja kreacije najpoznatijeg sendviča na Balkanu od nule digla adrenalin. Realizacija je imala dosta zanimljivih priča, od toga kako sam tražio kalup za salamu, tj. popularnu podrigušu, pa ispočetka forsirajući flašice shvatio da je limenka od pive najbolji izbor, do toga da nisam mogao da nađem “zidarsku” pivu u Sarajevu pa sam išao u najveću birtiju u gradu da uzmem ta piva za ponijeti. Na ulazu sam u očima redovnih gostiju, u njihovim sedamdesetima, vidio ono suptilno 'ko je sad ovaj' - ispričao je anegdotu sa snimanja svog najdražeg klipa.

Ipak, publici se sviđa jedan drugi snimak. U njemu Neno pravi čips, dok je najlošiju rekaciju imao na posljednjem snimku o “bureku sa sirom”.

- U BiH, Srbiji i Hrvatskoj me prilično ravnomjerno prate, mislim da se 'burek sa sirom' najmanje svidio publici, s obzirom da sam 'bocnuo' veći dio svoje publike. Iako imam popularnijih klipova od recepta za čips, mislim da je taj klip ono što je dobilo najviše pozitivnih reakcija. Ljudi su uživali gledajući kako se ja patim i rageam zbog male posudice čipsa - ispričao je ovaj profesionalni informatičar.

Iz statistike koju može pratiti, većina publike mu je ženska populacija u dobi od 25 do 34 godine. Kazao je kako su reakcije na njegove snimke uglavnom pozitivne, ne samo iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine nego i kompletne regije, te da je imao čak i ponudu sezonskog posla u Dalmaciji.

Naravno, kao i u filmskom svijetu na setovima, tako se i pri snimanju klipova za društvene mreže dešavaju razne šale, nezgode i slično. Ni Neno nije imun na to, a kako nam je kazao, od svih tih svojih “nezgoda” planira napraviti i kompilaciju.

- Svaki klip ima svoja dva-tri zanimljiva momenta koji ne budu prikazani u finalnoj verziji klipa. Moj najtraženiji video je moj pad na snimanju. Modrice sam već pokazao, a i pad će biti izeditovan i prezentiran, nekad. S obzirom da me ljudi konstantno cimaju pitanjima 'kad će klip pada' mislim da ću im postaviti svoje nezgode sa snimanja na neku plaćenu platformu kao što je patreon pa ako im se već žuri da uživaju u mojoj nevolji, nek bar plate pivu - šaljivo je kazao Svjetlanović.

Svoje specijalitete najčešće on sam degustira, a nekada i neko ko mu pomogne snimati.

- Većinom ja degustiram, a nekad se usreći i neko ko mi pomogne pri snimanju, a to budu ili komšinice ili neko od raje. Višak hrane većinom odnesem roditeljima - rekao je Svjetlanović.

Posljednjim klipom koji je izbacio u eter, privukao je veliku pažnju, ali i, kako je ranije kazao, burnu reakciju publike. Naime, posljednji snimak posvetio je svetom jelu u našoj zemlji, bureku. Kod nas je, kako znamo, burek samo sa mesom, dok u drugim krajevima može biti sa sirom, špinatom... Neno se, ipak, prilagođava zemlji u kojoj se nalazi.

- U Bosni je burek samo sa mesom, a u Hrvatskoj i Srbiji kako oni žele. Mene to nešto pretjerano ne dotiče. Uvijek poštujem regiju u kojoj se nalazim u tom trenutku i moja narudžba mog omiljenog jela zavisi od regije u kojoj se nalazim - rekao nam je uz kratku opasku: - Najveće buregdžije (ljubitelji bureka, op. a.) ni u Bosni ne naruče burek nego '300 meso, 200 krompir s pavlakom i jogurt', i to odmah sa vrata buregdžinice. Bosanci su u jednom momentu obogatili svoj riječnik kad se radi o pitama i to je postala jedna dogma. Ne znam sad u kom trenutku se u Bosni postalo osjetljivo na taj naziv, ali mi je rasprava da je 'burek samo sa mesom i tačka' između Bosanaca ostatka Balkana uvijek bila vrh - kaže Svjetlanović.

neno-svjetlanovic.jpg

Zato ga je nedavno skandiranje navijača Crne Gore, na fudbalskoj utakmici sa našom reprezentacijom, inspirisalo da napravi jedno novo i neobično jelo.

- Inače ideja za moj video zvani 'Burek sa sirom' u kojem sam pomiješao sir i meso je došla nakon što sam vidio 'bockanje' crnogorskih navijača i navijanje za burek sa sirom. Meni je to bilo presimpatično. Znamo svi šta su navijači i šta se dešavalo i govorilo na tribinama. Kada nam kolektivno na Balkanu na fudbalskim utakmicama 'burek sa sirom' bude najveća uvreda, možemo reći da smo došli nekom razumu - zaključuje Neno o ovoj simpatičnoj situaciji na tribina u Crnoj Gori.

A gdje je jeo najljepši i najukusniji burek, pitamo ga.

- Burek sam jeo na mnogim mjestima u Bosni, kao i u Srbiji i Hrvatskoj, i za sad mogu samo reći da je u Bosni i to, preciznije, u Sarajevu najbolji. Čuo sam da je burek u Nišu isto na glasu, ali ga još nisam probao i nadam da ću u skorije vrijeme - rekao je Svjetlanović.

Na jednom od svojih mnogih intervjua koje je ima ovih dana, na “tapet” je došlo i pitanje njegovog angažmana u nekoj kulinarskoj emisiji na TV ekranima.

- Još uvijek nema ništa formalno da bih to mogao i potvrditi, ali vrlo moguće da ćemo se gledati i na TV ekranima - kazao je za kraj Svjetlanović. 

Nenini uzori

- Svi smo odrasli uz Gordon Ramsaya i Jamie Olivera, kasnije sam počeo pratiti YouTube kuhare i najviše sam naučio od Kenji Lopez Alta, a najveći uzor mi je Andrew Rea (Binging With Babish). Toliko sam gledao njegove klipove da sam, kada sam počeo snimati, nesvjesno napravio isti kadar kakav on ima i tako je i ostalo. Uticaj njegovog kanala na ono što ja radim je bio neizbježan. Od lokalnih gledam i pratim mnogo kuhara kreatora a najviše kolegu DotPota i vrhunske Noliferove prezentacije u serijalu 'Has do 1$' - kaže Svjetlanović i dodaje: - Bez obzira na uzore, morate ubaciti notu sebe u ono što radite jer će vam produkt vašeg rada biti mnogo draži kada u njemu vidite nešto originalno i svoje.

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!