[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/ko.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/100x73\/ko.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/ko.jpg","size":"96.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Nema više slobodnog tumačenja, Kolina "kontroliše" VAR

Predsjednik FIFA sudijskog komiteta Pjerluiđi Kolina nadgledaće ubuduće primjenu i upotrebu VAR sistema i već je najavio da će sistem video sudija morati da bude korišćen na isti način u celom svijetu.

Ova odluka znači da neće moći da se dešavaju slobodna tumačenja ofsajda ili igranja rukom, ili recimo provere da li je golman stajao na liniji ili ne kao što smo to do sada viđali, najčešće u Premijer ligi.

Nacionalni savezi dobili su dopise u kojima se navodi da FIFA sudijska komisija preuzima kontrolu nad VAR sistemom koju je do sada imao Bord FIFA (IFAB).

"Od sada se sve aktivnosti vezane za VAR prenise na FIFA, sva pitanja koja eventualno imate možete uputiti Sudijskoj komisiji", navodi se u dopisu.

Pjerluiđi Kolina preuzeće "kontrolu" koju su do sada imali IFAB i njegov tehnički direktor, a nekadašnji engleski sudija Dejvid Eleri. Bord FIFA dao je mogućnost ligama da same tumače pravilo i primenjuju ga kako žele. Toga više neće biti. 

Što se tiče konkretno Premijer lige, sudijama je već naloženo da tokom slijedeće sezone češće sami gledaju snimke i da se oslanjaju na svoju procjenu, a ne na procenu sudije u VAR sobi. Sudije u Premijer ligi moraće da uz pomoć VAR sistema proveravaju i da li se golman pomjerio sa gol linije tokom izvođenja penala što su do sada ignorisali. Neće moći ni da "gledaju blagonaklono na situacije u kojima defanzivce lopta pogodi u ruku".

Ova odluka takođe znači da će Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska imati manji uticaj na donošenje budućih odluka. Sva četiri saveza imaju po jedan glas u Bordu dok FIFA ima četiri. Za donošenje bilo koje odluke potrebno je šest glasova.

Takođe, ovakva odluka značiće da Arsen Venger koji je sada prvi čovek FIFA za globalni razvoj fudbala ima veliki uticaj na donošenje odluka u vezi sa VAR sistemom.

izvor:sport klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!