[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/08\/nedim-sejdinovic-start.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/08\/100x73\/nedim-sejdinovic-start.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/08\/nedim-sejdinovic-start.png","size":"735.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Nedim Sejdinović za Start: Koliko god srbovao i busao se u patriotske grudi, DODIK NIJE NAROČITO OMILJEN U SRBIJI

Do prije nekoliko godina bio je jedan od najnapadanijih novinara u Srbiji, a sada su, kaže on, režim i nacionalistički trudbenici proširili opseg djelovanja, pa su napadi i prijetnje ravnomjernije raspoređeni. O izborima u Srbiji, Vučiću, Dodiku, Nešiću, lažnim prebivalištima, manipulacijama, medijima, propagandi i njenom lošem utjecaju na BiH u novom broju magazina Start govorio je Nedim Sejdinović, novinar nedjeljnika „Vreme“ .

Između ostalog, izdvajmo pitanje vezano za prisustvo Milorada Dodika, te ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića u štabu SNS-a- zajedno sa liderima ove stranke slavili su pobjedu. Evo šta je o tome kazao Sejdinović:

- Milorad Dodik je sastavni deo srbijanskog političkog folklora. Na njega su građani odavno navikli, jer se on srdačno grli, ljubi i hvata sa svim predsednicima ili premijerima Srbije u poslednje dve decenije. Prisustvo Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH, ili recimo Andrije Mandića, predsednika crnogorskog parlamenta, u štabu naprednjaka većinska javnost u Srbiji nije ni primetila, jer su oni ovde manje ili više nepoznate figure. Prijateljstvovanja raznih vladara Srbije sa Miloradom Dodikom imaju za cilj potvrdu njihovog patriotizma, oni se time pokazuju kao neko ko brine o interesima Srba u dijaspori. A i održava se u životu, nekada vrlo jasno, nekada prikriveno, san o “Velikoj Srbiji”. Sa druge strane, Dodiku je potreban pečat beogradski i podrška ovdašnja, kako bi to koristio za unutrašnje bosanskohercegovačke i entitetske političke potrebe. Ne treba zanemariti da Dodik i njegovi saradnici imaju razgranate poslove u Srbiji, koji su često uvezani sa biznisima ljudi iz vrha režima. No, koliko god srbovao i busao se u patriotske grudi, Dodik zapravo nije naročito omiljen u Srbiji. On se doživljava i dalje kao nekakav strani element koji brunda dok govori. Prisustvo Nešića je svakako neviđen skandal: ministar sigurnosti jedne zemlje proslavlja pobedu stranke u drugoj državi. To zaista jeste ponižavanje Bosne i Hercegovine. Valjda će se nekada ispitati u kojoj su meri Dodik i Nešić učestvovali u organizaciji dovoženja građana iz BiH u Srbiju, odnosnu u izbornoj krađi- kazao je Sejdinović.

Cijeli intervju čitajte u novom broju magazina Start BiH!

reklama-start-587.jpg

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!