[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/10\/co2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/10\/100x73\/co2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/10\/co2.jpg","size":"72.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Naučnici upozorili: Želimo li obuzdati klimatske promjene, fosilna goriva moraju ostati pod zemljom

Ta je prognoza izrađena na temelju analize globalne ponude i potražnje za energijom, piše BBC.

Radi se o "mračnoj", ali realnoj procjeni o tome - šta nam znanost kaže da je potrebno učiniti -  ističu stručnjaci.

Oni su izradili "scenario za budućnost" koji ostavlja puno manje prostora za eksploataciju fosilnih goriva nego što se ranije mislilo.

Naučnici kažu da bi ograničenje rasta globalne temperature na 1,5 stupnjeva moglo pomoći da se izbjegnu najgori učinci klimatskih promjena.

Izračunali su da je globalno gledajući proizvodnja fosilnih goriva trebala svoj vrhunac imati 2020. i svake godine padati tri posto do 2050.

- U pandemiji COVID-19 vidjeli smo oštar pad proizvodnje, no sada se stvari vraćaju na staro -rekao je profesor dr. Steve Pye sa Univerziteta u Kaliforniji.

Studija, objavljena u časopisu Nature također je utvrdila da pad proizvodnje nafte i plina do 2050., kako bi se održao ugljični proračun, znači da su brojne regije trenutno ili će u idućih deset godina biti na vrhuncu proizvodnje.

Ugljični proračun je kumulativni iznos ugljen dioksida koji se može ispustiti u određenom vremenu kako bi se ostvario temperaturni prag, u ovome slučaju 1,5 stepeni.

Brojni planirani ili aktivni projekti iskorištavanja fosilnih goriva vjerojatno će dovesti do toga da se neće ispuniti međunarodno dogovoreno ograničenje globalnog zagrijavanja zapisano u Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015.

I ta - mračna slika vjerovatno potcjenjuje ono što treba učiniti - upozoravaju znanstvenici.

Ugljični proračun u studijskom modelu daje svijetu 50 posto šanse da globalno zatopljenje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

No, to ne uključuje neizvjesnosti poput povratnih reakcija klimatskog sistema. 

- Dakle, da bi stabilizacija temperature bila izvjesnija, više ugljika mora ostati ispod zemlje - zaključili su znanstvenici.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!