[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/08\/covid-19_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/08\/100x73\/covid-19_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/08\/covid-19_1.jpg","size":"64.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Naučnici napravili uređaj za "zračni nadzor" koronavirusa

Naučnici iz Singapura osmislili su uređaj koji otkriva koronavirus u zraku u zatvorenim prostorijama, čime se povećava mogućnost "zračnog nadzora" virusa.

Metoda uzorkovanja zraka znači da bi "rano upozoravanje na rizik od infekcije" moglo biti moguće na bolničkim odjelima i u penzionerskim domovima, a mogla bi se povećati i sposobnost praćenja virusa na javnim mjestima gdje se ljudi okupljaju u zatvorenom prostoru, kao što su kina ili restorani. 

Tim naučnika i doktora s Tehnološkog univerziteta Nanyang u Singapuru (NTU Singapore) i Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) usporedio je rezultate uzorkovanja zraka s rezultatima površinskih brisova uzetih na dva lokalna bolnička odjela tokom prvog vala epidemije koronavirusa u Singapuru prošle godine i utvrdili su da uzorci iz zraka bolje detektiraju virus od brisova površina.

Prema Irvanu Luhungu, koautoru studije iz NTU-a, rezultati su pokazali - svestranost i osjetljivost uzorkovanja zraka za praćenje virusa SARS-CoV-2 u bolničkim okruženjima, što je nešto što se ranije nije smatralo mogućim zbog snažnog ventiliranja bolničkih odjela.-

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!