[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/polar-bear-no-snow.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/100x73\/polar-bear-no-snow.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/polar-bear-no-snow.jpg","size":"176.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Naučnici jasni i glasni: Klima ne može čekati kraj pandemije!

Unatoč pandemiji COVID-19, koja malo oslabi pa opet ojača, svijet ne može odgađati poduzimanje hitnih mjera protiv klimatskoga zatopljavanja i uništavanja prirode koji prijete ljudskome zdravlju, upozorili su u ponedjeljak vodeći medicinski časopisi u uvodniku bez presedana.

- Zdravlje je već promijenjeno pod utjecajem povećanja globalne temperature i uništenja prirode - pišu glavni urednici dvadesetak uglednih časopisa, među kojima su Lancet, British Medical Journal i National Medical Journal of India.

- Više temperature već su uzrokovale povećanje broja slučajeva dehidracije i bubrežnih problema, malignih bolesti kože, tropskih zaraznih bolesti, mentalnih problema, komplikacija u trudnoći, alergija i smrtnosti, kao i kardiovaskularnih i plućnih bolesti - naglašava se u uvodniku, te dodaju da se ne smije se zaboraviti ni pad poljoprivredne proizvodnje, što koči napore u borbi protiv neuhranjenosti.

Takva situacija, odnosno, te posljedice, koje još teže pogađaju najranjivije (manjine, djecu, najsiromašnije zajednice...) tek su na početku, upozorava se u uvodniku.

Povećanje temperature za 1,5 Celzijusa - što bi se moglo dogoditi oko 2030., prema izvještajima stručnjaka Međuvladinog panela o klimatskim promjenama objavljenim početkom augusta - i stalni gubitak bioraznolikosti - mogli bi uzrokovati katastrofalne i nenadoknadive štete po zdravlje.-

- Unatoč legitimnoj zabrinutosti zbog COVID-19, ne možemo čekati da pandemija završi kako bismo brzo smanjili emisiju stakleničkih plinova -dodali su autori apela, dva mjeseca uoči ključne konferencije o klimi UN COP26, koja će se održati početkom studenoga u Glasgowu.

- Opasnosti koje prijete od klimatskih promjena mogle bi zasjeniti opasnosti koje prijete od bilo koje bolesti. Pandemija COVID-19 završit će, ali nema nijednoga cjepiva protiv klimatske krize - komentarisao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus u saopćenju, napominjući da nas - svaka mjera poduzeta za ograničavanje emisije stakleničkih plinova i zatopljavanje približava zdravijoj i sigurnijoj budućnosti.-

Podsjećajući na iznose "bez presedana" utrošene tijekom pandemije, medicinski časopisi pozivaju i na znatno povećanje financiranja zaštite planeta te ističu pozitivne učinke.

- Kvalitetniji zrak sam će po sebi donijeti koristi za zdravlje i tako uzrokovati smanjenje globalne cijene smanjenja emisija -  tvrde autori.

Osim povećanja finansiranja, autor traže i "temeljnu promjenu organizacije naših društava i ekonomija, kao i našeg načina života", promjenu sistema prijevoza, gradova, proizvodnje i distribucije hrane, finansijskih tržišta, zdravstvenih sistema i "još mnogo toga".

- Godina 2021. morala bi biti ona u kojoj će naša planeta promijeniti smjer: naše zdravlje ovisi o tome - istaknula je glavna urednica British Medical Journala, Fiona Godlee, jedna od autorica uvodnika.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!