[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/mars.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/100x73\/mars.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/mars.png","size":"648.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA podijelila prve audio i video snimke sa Marsa

Kako su kazali iz NASA-e, od trenutka kada su se otvorili padobrani, kamere su snimale cijeli proces spuštanja u Krater Jezero - punih 11 kilometara. 

Na roveru je bio pričvršćen i mikrofon koji je zabilježio korisne podatke, ali komercijalni uređaj uspio je zabilježiti zvukove nakon spuštanja - prije svega mehaničke zvukove otvaranja pojedinih dijelova rovera, te zvuk povjetarca na Marsu. 

- Za one koji se pitaju kako sletjeti na Mars i zašto je to toliko teško - dovoljno je da pogledaju video. Perseverance je na samom početku svog putovanja, a već je pružio neke od najupečatljivijih snimki u historiji istraživanja svemira - istaknuo je šef NASA-e, Steve Jurczyk.

- Video Perseveranceovog slijetanja na Mars najbliže je što možete doći slijetanju na taj planet, a da pri tome ne morate navući svemirsko odijelo. Trebao bi biti obavezan video materijal za sve mlade žene i muškarce koji ne samo da žele istraživanti druge svijetove, već i graditi letjelice koje će ih tamo odvesti istaknuo je NASA-in administrator za znanost, Thomas Zurbuchen.

Osim videa, NASA je objavila i prve panoramske fotografije koje je rover napravio nakon slijetanja, a koje pokazuju Krater Jezero kroz "oči" rovera Perseverance, a prizori su zaista fascinatni. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!