[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/25\/mars.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/25\/100x73\/mars.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/25\/mars.png","size":"648.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA ide korak dalje: Sprema se historijski let na Marsu

NASA-ini inžinjeri su u posljednjoj fazi priprema za jedinstveni ogled u koji će se održati početkom aprila na Marsu. Na roveru Perservance koji je u februaru sletio na Mars, se nalazi i mali helikopter koji bi trebao pomoći u istraživanju atmosfere na planeti. 

Helikopter koji je nazvan Ingenuity, posebno je osmišljen kako bi mogao letiti na planetu na kojem vladaju drugi gravitacijski i atmosferski uslovi od onih na Zemlji. Helikopter je težak tek 1,8 kilograma, a kada se odvoji od Perservancea imat će mjesec dana da završi svoje testne letove. 

- Kad je NASA-in rover Sojoruner sletio na MArs 1997. godine pokazao je da je moguće kretati se po Crvenom planetu te je u potpunosti redefinirao naš pristup istraživanju Marsa. Sada želimo otkriti koliki potencijal ima Ingenuity za buduće istraživanje planeta,-istaknuli su iz NASA-e.

Ono što su još kazali jeste, da je letenje na Marsu poprilično drugačije od leta na Zemlji, jer je gravitacija slabija, a atmosfera puno rjeđa. Tokom sedmice na planeti se akumulira tek polovina solarne energije u odnosu na Zemlju, a noćne temperature mogu pasti i na minus 90 stepeni, a sve to može utjecati na osjetljive elektroničke komponente. 

Da bi poletio, helikopter se mora pozicionirati na dijelu Marsvoe površni koji je što ravniji i bez ikakvih prepreka. Kada ekipa na Zemlji dobije potvrdu da je helikopter na pravom mjestu, onda let može otpočeti. 

- Kao i sa svim ostalim vezanim uz ovaj helikopter, ni ovakav let nikad do sad nije pokušan na drugom planetu. Kad ga pokrenemo, više nema stajanja. Sve su aktivnosti pomno osmišljene i ovise jedna o drugoj. Ako i pomislimo da bi nešto moglo krenuti po krivu, radije ćemo odgoditi polijetanje, pojasnili su iz NASA-e.

Ukoliko se sve potrebno poklopi, Ingenuity će poletiti na visinu od tri metra i tako lebditi oko 30-ak sekundi. 

Ovaj helikopter će imati i mali djelić historije, jer se u njemu nalazi mali komad tkanine sa prvog aviona od Bright Flyera braće Wright, koji je poletio daleke 1903. godine. 

- Wilbur i Orville Wright bi bili ponosni da znaju kako je komadić njihovog Wright Flyera, letjelice koja je letjela tek nekoliko stotina metara i tako ušla u povijest, ponovno ući u povijest na Marsu,- istaknuli su unuci poznate braće u objavi za medije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!