[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/11\/iran-avion-zrtve-januar-2020-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/11\/100x73\/iran-avion-zrtve-januar-2020-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/11\/iran-avion-zrtve-januar-2020-irna.jpg","size":"505.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Nakon višednevnog negiranja, Iran priznao: Mi smo oborili ukrajinski avion

Vojska Irana zvanično je priznala da je oborila ukrajinski avion i time uzrokovala smrt 176 osoba. Riječ je o "ljudskoj grešci", navodi se u saopćenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji. Istaknuto je i da je letjelica slučajno pogođena i da će odgovorni biti kažnjeni, prenosi agencija Patria.

Inače, Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona "Boing 767" sa 176 putnika koji je u srijedu ujutro poletio iz Teherana. 

Zbog nenamjernog rušenja aviona iranski ministar vanjskih poslava Zarif Javad izrazio je duboko žaljenje, izvinjenje i saučeće porodicama žrtava. On je istakao kako je ljudska greška u vrijeme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a dovela do incidenta.

Američki zvaničnici ranije su rekli da su mislili da je avion oboren s dvije ruske rakete zemlja-zrak, vjerovatno slučajno. U Boeingu 737 ukrajinske aviokompanije stradalo je 82 Iranaca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca.

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif naveo je na Twitteru da je istraga u sklopu oružanih snaga pokazala da je pad ukrajinskog Boinga 737-800 rezultat "ljudske pogreške u trenutku krize izazvane američkim avanturizmom koji je doveo do katastrofe".

U priopćenju iranske vojske, u kojem se objavljuje da je zrakoplov pogođen raketom i izražava saučešće obiteljima žrtava, navodi se da je zrakoplov letio vrlo blizu osjetljivom vojnom području koje pripada elitnoj Revolucionarnoj gardi.

Navodi se također da će odgovorne strane odgovarati pred pravnom vojnom instancom i preuzeti krivicu.

Snimke mobitelima koje su nakon pada zrakoplovima napravili obični Iranci i koje kruže među njima na Twitteru pokazuju da je pad zrakoplova popraćen eksplozijom.

Iran je u četvrtak objavio da će pregledati podatke iz dviju crnih kutija kako bi utvrdio što se dogodilo, iako je tada naveo da bi proces mogao trajati jedan do dva mjeseca.

Teheran je tada naveo da bi mogao za pomoć pitati Rusiju, Kanadu, Francusku i Ukrajinu u nastojanju koje bi moglo potrajati godinu do dvije dana.

Mnoge žrtve u zrakoplovu bili su iranski državljani. Iran je prvobitno odbacivao optužbe da je zrakoplov, koji je pao u blizini Teherana, srušen raketom sa zemlje, nazivajući takve navode "psihološkim ratom".

Iranski predsjednik Hasan Rohani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje "duboko" žali što je srušila ukrajinski zrakoplov te se, po njegovim riječima, "dogodila velika tragedija i neoprostiva pogreška".

- Interna istraga oružanih snaga zaključila je nažalost da je greškom ispaljena raketa koja je izazvala rušenje ukrajinskog zrakoplova i smrt 176 nevinih ljudi, napisao je Rohani na Twitteru dodavši da se "istraga nastavlja kako bi se krivce privelo pravdi".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!