[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/07\/vakcinacija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/07\/100x73\/vakcinacija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/07\/vakcinacija.jpg","size":"73.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nakon vakcinacije protiv koronavirusa, žene imaju blagi poremećaj ciklusa

Prema istraživanju provedenom na gotovo 4000 žena i objavljenom u četvrtak u časopisu "Obstetrics & Gynecology", na trajanje mjesečnice vakcinacija nije utjecala.

Voditeljica istraživanja Alison Edelman sa Univerziteta za zdravlje i nauku Oregon rekla je za AFP da su učinci mali i očekuje se da će biti privremeni, što je "vrlo ohrabrujući" nalaz za one kod kojih se pojave takve promjene.

Studija također može pomoći u suzbijanju još jedne od dezinformacija protiv vkacinacije, koje su raširene na društvenim mrežama. 

Blago povećanje duljine menstrualnog ciklusa nije klinički značajno. Svaku promjenu kraću od osam dana Međunarodna federacija ginekologije i porodništva klasificira kao normalnu.

Menstrualni ciklusi traju oko 28 dana, ali njihovo trajanje varira od žene do žene, kao i unutar životnog vijeka žene. Također se može promijeniti u vrijeme stresa, što je već od ranije poznato. 

Za potrebe svoga istraživanja naučnici su analizirali podatke iz aplikacije za anonimno praćenje plodnosti, među ženama u dobi od 18 do 45 godina koje nisu koristile hormonsku kontracepciju.

Vakcinisano je oko 2400 sudionika - većina sa Pfizerom/BionTech vakcinom (55 posto), a slijede ga Moderna (35 posto) i Johnson & Johnson (sedam posto).

Zbog poređenja,  uključeno i oko 1500 nevakcinisanih žena.

Među vakcinisanim prikupljeni su podaci iz tri ciklusa zaredom prije cijepljenja i iz još tri uzastopna ciklusa, uključujući ciklus ili cikluse u kojima se cijepilo.

Za necijepljene osobe podaci su prikupljani za šest uzastopnih ciklusa.

U prosjeku, prva doza vakcine bila je povezana s povećanjem dužine ciklusa od 0,64 dana, a druga doza s povećanjem od 0,79 dana, kada se uporede  vakcinisana i nevakcinisana grupa.

Odgovor imunog sistema na vakcine mogao bi biti razlog takve promjene.

- Znamo da su imuni i reproduktivni sistem međusobno povezani - rekla je Edelman.

Aktivirani imuni sistem mogao bi utjecati na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici - ono što Edelman naziva - putem kojim vaš mozak razgovara s vašim jajnicima, razgovara s vašom maternicom ili jednostavno "tjelesnim satom" -

Preciznije rečeno, čini se da proizvodnja upalnih proteina zvanih citokini remeti način na koji ova os regulira menstrualne cikluse.

Čini se da su promjene najizraženije kada se vakcinacija obavi rano u folikularnoj fazi, koja počinje prvog dana menstruacije (krvarenje) i završava kada počne ovulacija.

Podgrupa ljudi koja je primila dvije vakcine Pfizer ili Moderna tokom istog ciklusa, za razliku od dva različita ciklusa, zabilježila je prosječno povećanje dužine ciklusa od dva dana - ali učinak se opet čini privremenim.

Tim se sada nada da će prikupiti više podataka o sljedećim ciklusima među cijepljenim ženama kako bi potvrdili dugoročni povratak na početnu vrijednost te se nadaju da će proširiti studiju na globalni nivo, kako bi mogli razlikovati različita djelovanja različith proizvođača vakcina protiv koronavirusa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!