[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/30\/dedic222.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/30\/100x73\/dedic222.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/30\/dedic222.jpg","size":"408.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Nakon 21 godine uhapšeni muškarci koji se povezuju s likvidacijom Ibrahima Dedića

Više od dva desetljeća nakon ubistva kontroverznoga bankara Ibrahima Dedića, ubijenoga u klasičnoj sačekuši 1999., policija je uhitila dvojicu muškaraca koje sumnjiči da su bili izvršitelji Dedićeve likvidacije.

Dedić, koji je bio jedna od medijski eksponiranih osoba u devedesetima, vlasnik propale Promdei banke, ubijen je na svojemu kućnome pragu u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon što je već preživio nekoliko pokušaja atentata. Nepoznate osobe na njega su otvorile vatru iz nekoliko smjerova, a zatim pobjegli u crnome BMW-u.

Upravo zbog činjenice da se više puta nalazio na meti atentatora, Dedić je prije svoje smrti u nekoliko navrata istupao u medije, tražeći pomoć države i javno govoreći da zna da će biti ubijen. Usprkos njegovim pozivima u pomoć, ubojice, najvjerojatnije profesionalci, u svojemu su naumu i uspjeli 3. srpnja 1999.

Slučaj da se nakon više od 20 godina policija približi rješavanju naručene likvidacije, neviđen je u hrvatskoj kriminalističkoj praksi te se otvaraju pitanja na koji način je sada, nakon toliko vremena, policija uspjela prikupiti dokaze o takvome zločinu. Premda je kriminalistička istraga u ovome slučaju doista obavijena velom tajne, tijekom godina pojavljivale su se informacije kako kriminalisti tu i tamo obavljaju obavijesne razgovore s osobama iz krim-miljea u vezi s Dedićevim ubojstvom. Također, pojavila se i informacija kako je policija na mjestu Dedićeva ubojstva pronašla DNK ubojice kojega je navodno ranio jedan od odbijenih metaka.

Treba reći da je u vrijeme kada je Dedićevo ubojstvo počinjeno metoda DNK identifikacije bila tek u povojima te se koristila samo kod vrlo važnih slučajeva. Usto, policija tada nije imala gotovo nikakvu banku podataka tzv. nespornih uzoraka, odnosno ukoliko bi i imali DNK trag, nisu ga mogli ni s čim usporediti. U međuvremenu, naravno, tehonologija se razvijala te je i hrvatska policija imala sve veću i veću arhivu DNK uzoraka, a vremenom je putem međunarodne suradnje dobila pristup i u međunarodne datoteke DNK uzoraka. Je li se u jednom trenutku jedan od tragova u nekoj datoteci poklopio s onim pronađenim na mjestu ubojstva može se samo nagađati, no izvjesno je da je policija pronašla nakon dva desetljeća neki važan dokaz, kada su se odlučili na uhićenje.

Što se tiče identiteta uhićenika, koliko piše Jutarnji, radi se o prilično 'low-profile' ljudima, koji se do sada nisu nikada spominjali u crnim kronikama. Također, navodno se radi o ljudima koji su prošli vojnu obuku.

Također, kako Jutarnji neslužbeno saznaje, policija za sada nije pronašla oružje kojim je ubojstvo počinjeno, tako da sasvim sigurno do osumnjičenika nisu došli putem oružja. Dvojica osumnjičenika najvjerojatnije su prenoćila u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj, gdje bi danas trebalo biti nastavljeno kriminalističko istraživanje.

 

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: T. Lulić / CROPIX, Dragan Matić / CROPIX

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!