[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-d21be411dbbad03283c31a811eeef29b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-d21be411dbbad03283c31a811eeef29b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-d21be411dbbad03283c31a811eeef29b.jpg","size":"130.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Najmanje devet poginulih u obilnim kišama i nabujalim rijekama širom Indije i Bangladeša

Obilne kiše i nabujale rijeke širom sjeveroistočne Indije i susjednog Bangladeša usmrtile su najmanje devet osoba, saopćili su zvaničnici za bavljenje prirodnim katastrofama u četvrtak, a više od tri miliona ljudi je pogođeno.

 

Monsunske kiše svake godine uzrokuju velika razaranja, ali stručnjaci kažu da klimatske promjene mijenjaju vremenske obrasce i povećavaju broj ekstremnih dešavanja.

Služba za bavljenje prirodnim katastrofama u indijskoj sjeveroistočnoj državi Assam saopćila je da je osam osoba smrtno stradalo tokom proteklog dana, čime je broj poginulih uslijed nevremena od sredine maja porastao na 46.

Oko 2.800 sela u saveznoj indijskoj državi je potopljeno, što utiče na više od 1,6 miliona ljudi, saopćila je služba.

Premijer Assama Himanta Biswa Sarma kazao je da je trenutna situacija u državi uzrokovana kišom u indijskoj uzvodnoj državi Arunachal Pradesh.

- Nikakva ljudska intervencija to ne može zaustaviti - kazao je.

U nizinskom Bangladešu, nizvodno od Indije, agencija za upravljanje katastrofama saopćila je da su poplave pogodile oko 1,8 miliona ljudi.

Upozoreno je da će nivoi voda porasti tokom naredna tri dana.

Jedan 21-godišnji mladić preminuo je nakon što ga je odnijela nabujala voda dok je pecao.

Veći dio zemlje čine delte, kao što su one himalajskih rijeka Ganges i Brahmaputra, koje polako vijugaju prema moru nakon što teku kroz Indiju.

Ljetni monsun donosi Južnoj Aziji 70 do 80 posto godišnjih oborina, kao i smrti i razaranja zbog poplava i klizišta.

Padavine je teško predvidjeti i znatno variraju, ali naučnici kažu da klimatske promjene čine monsun jačim i nestabilnijim, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!