[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/mojepravo1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/100x73\/mojepravo1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/mojepravo1.jpg","size":"315.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Najbolje zdravstvene ustanove 'Opća bolnica' Sarajevo i UKC Banja Luka


Na Evropski dan prava pacijenata, Udruženje za razvoj društva "Kap" s partnerskom organizacijom Udruženjem ICVA proglasilo je, po mišljenju građana, najbolje pojedince i ustanove u zdravstvu u BiH u ovoj godini.

Na večerašnjoj konferenciji u Sarajevu nazvanoj "Moje pravo" za najbolju zdravstvenu ustanovu u FBiH proglašena je Opća bolnica "Prim dr. Abdulah Nakaš" iz Sarajeva, a najbolji zdravstveni radnik je direktor te zdravstvene ustanove hirurg prof. dr. Zlatko Kravić.

Po mišljenju anketiranih građana priznanje za najbolju zdravstvenu ustanovu u Republici Srpskoj pripalo je Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka, a priznanje i pohvala za rad uručena je i doktoru porodične medicine Doma zdravlja Trebinje internisti Milanu Projeviću koji je proglašen za najboljeg zdravstvenog radnika u Republici Srpskoj.

Priznanje počasni zdravstveni radnik 2018. pripalo je hirurgu bolnice u Zvorniku Zoranu Komljenoviću, za građansku hrabrost i očuvanje profesije.

Na konferenciji su prezentirani i rezultati istraživanja o efikasnosti sistema rješavanja prigovora i žalbi unutar zdravstvenih ustanova na svim nivoima te o zadovoljstvu pacijenata uslugama u javnim zdravstvenim institucijama s preporukama o unapređenju implementacije Zakona o pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata.

Cilj kampanje jeste informiranje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima, obavezama i odgovornostima koje imaju tokom boravka u zdravstvenim ustanovama da bi se dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Podijelite ovaj članak!