[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/27\/udzbenici.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/27\/100x73\/udzbenici.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/27\/udzbenici.png","size":"819.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Načelnici se predomislili – svi osnovci u Kantonu Sarajevo dobiće besplatne udžbenike

Zahtjevi i molbe roditelja, dopisi Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo i medijski pritisak, koji je kako kažu na portalu https://interview.ba/ najprije počeo od njih a kako bi se izbjegla diskriminacija djece po mjestu stanovanja, urodili su plodom. Tekst sa ovog portala prenosimo u cjelosti:

Piše: Sanela KARAICA 

Preostalih pet općina iz Kantona Sarajevo – Vogošća, Stari Grad, Hadžići, Ilijaš i Trnovo donijelo je odluke da finansiraju nabavku udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda.

Općine Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža ranije su odlučile nabaviti besplatne udžbenike za učenike nižih razreda, a nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS isto učinilo za starije osnovce.

Nedostatak volje u pet općina, prebacivanje odgovornosti i traženje ispraznih izgovora naišlo je na osudu roditelja i ostalih građana Kantona Sarajevo. Iako je materijalna podrška vrlo značajna u ovom teškom vremenu, u prvi plan, ipak, stavljena je diskriminacija djece. Kako je za Interview.ba prije par dana kazala jedna majka iz Vogošće, teško je objasniti djetetu zašto je ono manje važno od nekog iz, recimo, općine Centar.

Pismo Vijeća roditelja Kantona Sarajevo

 

Vijeće roditelja uputilo je prošlog petka još jednu inicijativu lokalnim vlastima i nadležnom kantonalnom ministarstvu kako bi se našlo odgovarajuće rješenje. I  portal interview.ba tada je objavio tekst “DISKRIMINACIJA: Kako su lokalni moćnici odlučili koji učenik u Kantonu Sarajevo više vrijedi?” u kojem su ukazali na to da nemaju sva djeca jednako pravo na obrazovanje.

Prva je reagovala Općina Trnovo.

 Obavještvamo roditelje svih učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sa područja općine Trnovo da će Općina izvršit kupovinu školskih udžbenika. Ovim putem želimo blagovremeno informirati sve roditelje o ovoj odluci općinskog načelnika, kao i obavijestiti da će svi učenici naše osnovne škole dobiti poklon-bon za kupovinu školskog pribora, te da će i ovog septembra za prvačiće biti obezbijeđeni kvalitetni ruksaci sa školskim priborom i udžbenicima – naveli su u saopćenju.

Ruksaci za prvačiće

Općina Ilijaš objavila je da će sa po 100 KM subvencionirati kupovinu udžbenika i školskog pribora za oko 800 osnovaca od prvog do četvrtog razreda. Pored toga, prvačićima će biti uručeni školski ruksaci sa potrebnim priborom.

 Uz značajne napore i jaku želju da našim učenicima i njihovim roditeljima olakšamo početak nove školske godine, uspjeli smo osigurati sredstva za sufinansiranje nabavke udžbenika za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovih škola, a koji imaju prebivalište na području općine Ilijaš – rečeno iz Općine.

I Vogošća se predomislila iako je samo nekoliko dana ranije iz ove općine poručeno roditeljima da im obrazovanje nije prioritet. Naveli su da nije bilo dovoljno vremena da provedu zakonom propisanu procedure kupovine udžbenika pa će zato refundirati roditeljima novac za kupovinu udžbenika. Potrebno je sačuvati fiskalni račun I dostaviti dokaz da učenik pohađa neku od osnovnih škola sa područja ove općine.

Po stotinu maraka subvencije za kupovinu udžbenika dobiće i školarci od 1. do 4. razreda u Hadžićima. Odluka je donesena nakon sastanka predstavnika Općine, direktora osnovnih škola sa područja ove općine i Vijeća roditelja. Prvačići će na školskim svečanostima dobiti ruksake i školski pribor.

– Nadamo se da će u narednom periodu biti više koordinacije između Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i općina kako ne bi dolazilo do zbunjivanja građana, stvaranja mučnih situacija kod roditelja i djece – poručeno je iz Općine Hadžići.

Ima i za odjeću

Kritika resornom kantonalnom ministarstvu i ministrici Naidi Hota Muminović upućena je i iz Općine Stari Grad Sarajevo “zbog nepostojanja bilo kakve koordinacije i dosljednosti u radu, te prebacivanja svojih obaveza na druge nivoe vlasti”.

– Svi učenici od I-IV razreda dobiće udžbenike, a prvačiće iz porodica u kojima su roditelji nezaposleni i iz romskih porodica opremićemo ‘od glave do pete’ i osigurati im udžbenike, ruksake sa školskim priborom i svu odjeću i obuću potrebnu za opremanje školarca koji će im biti uručeni prije početka školske godine – objavljeno je iz Općine Stari Grad.

Da li je prevladao razum i istinska briga za djecu ili je presudilo to što su uskoro Opći izbori u BiH, više nije važno. Bitno je da školarci sretni i zadovoljni krenu u novu školsku godinu. Kada postoji volja nađe se i način.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!