[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/04\/rifat-skrijelj01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/04\/100x73\/rifat-skrijelj01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/04\/rifat-skrijelj01.jpg","size":"238.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Na UNSA održana Završna konferencija projekata BESTSDI i NatRisk

Na Univerzitetu u Sarajevu danas je održana završna konferencija Erasmus + projekata: Akademska evolucija zapadnog Balkana i profesionalna obuka za održivost infrastrukture prostornih podataka (BESTSDI) i Razvoj master-plana za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa u zemljama zapadnog Balkana (NatRisk).

Zahvaljujući učešću u tim projektima, uz podršku evropskih univerziteta, fakulteti sa područja zapadnog Balkana postaju lideri u regiji kada su naučni poduhvati ove vrste u pitanju, što su višestruke koristi društvu u cjelosti, posebno sa stanovišta razvoja elektronske pismenosti u adekvatnom korištenju prostornih podataka, pri upravljanju prostorom i prirodnim resursima.

Voditelj projekta BESTSDI prof. Željko Bačić sa Univerziteta u Zagrebu je pojasnio da je tema projekta "Infrastruktura prostornih podataka“, koji su temelj bilo kojeg oblika upravljanja društvom.

- Zato je potrebno razviti moderne programe koji će obuhvatiti taj sadržaj kako bi budući stručnjaci mogli odgovoriti potrebama privrede i javne uprave - kazao je Bačić.

Projektom su obuhvaćeni geodetski, građevinski, arhitektonski, rudarski, geološki, filozofski, IT fakulteti sa područja zapadnog Balkana.

- Konačan cilj projekta je da bi na osnovu analize potreba korisnika - privrede i javnog sektora, mi napravili studijski program koji će rezultirati stručnjacima koji su njima potrebni – istakao je Bačić i dodao da se u okviru novog kurikuluma u području infrastrukture prostornih podataka (IPP) nastava realizira u 88 predmeta na 16 fakulteta u regiji, a jedan od njih je i UNSA.

Od toga će najveću korist imati privreda i javni sektor koji će dobiti nove profile stručnjaka s modernim razumijevanjem mogućnosti upotrebe prostornih podataka, elektronički pismene, sposobne razvijati aplikacije i interdisciplinarno obrazovane.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj poželio je uspješan rad učesnicima konferencije, te izrazio zadovoljstvo što se završna konferencija projekata BESTSSDI i NatRisk održava upravo u Sarajevu.

Ukazao je na potrebu i značaj studija NatRisk, te podsjetio da su to pokazale i poplave koje su se u BiH dogodile 2014.godine sa štetom od 15 posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka.

- Zato sam mišljenja da, kao akademska zajednica, školovanjem stručnog kadra i njihovim akademskim usavršavanjem za ove svrhe dajemo svoj doprinos društvu u cjelini - kazao je Škrijelj.

U okviru NatRisk projekta, pored edukacije nastavnog osoblja i studenata, kreirana su četiri priručnika za obuku civilnog sektora u situacijama prirodnih katastrofa, održano 14 višednevnih treninga na univerzitetima zapadnog Balkana i obrazovano približno 500 polaznika iz više od 150 institucija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!