Treća međunarodna kobasijada u Tomislavgradu bit će održana 26. februara, a okupit će, među ostalim, izlagače iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije.
Organizator kobasijade je Udruga "Duvanjski kobasičari", a njen predsjednik Marko Jurčević kazao je Feni kako očekuju više od stotinu uzoraka koje će ocjenjivati Međunarodni stručni žiri koji će brojati osam članova a na čijem čelu će biti predsjednik salamera Hrvatske Milinko Perković.
Manifestaciji će prethoditi prikupljanje uzoraka i stručno ocjenjivanje, a na sam dan kobasijade bit će upriličeno proglašenje pobjednika i dodjela odličja.
- Prvenstveno gledamo vanjski oblik kobasice, je li ona pravilna, naborana i slično, onda njen presjek, udio bjeline, rupičavost, sastav, strukturu mesa i drugo, te njezin miris i okus – pojasnio je Jurčević.
Kobasijada u Tomislavgradu održana je dvije godine zaredom, 2019. i 2020., uz izuzetnu veliku posjećenost, dok je 2021. odgođena zbog pandemije covida-19.
Želja organizatora je da kobasijada postane tradicionalna, ali i da naprave jedan brend.
- Želja Udruge je da standardiziramo 'duvanjsku kobasicu', da napravimo jedan brend koji će biti prepoznatljiv kao 'slavonski kulen', 'livanjski sir' , dalmatinska vina i slično, da oformimo jednu ekipu koja će proizvoditi te kobasice, a svi oni koji se žele baviti time da se drže tog standarda i prave ih na način koji će biti propisan – poručio je Jurčević.
Glavni pokrovitelj Treće međunarodne kobasijade je Općina Tomislavgrad, a podršku manifestaciji pružila je i Hercegbosanska županija.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.