[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/08\/130425-f-he651-501.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/08\/100x73\/130425-f-he651-501.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/08\/130425-f-he651-501.jpg","size":"299.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Na stotine morskih pasa umire jer se 'zapetljaju' u otpad

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter proučavali su postojeće objavljene studije i Twitter za zapetljane morske pse i raže, te pronašli izvješća o više od tisuću zapletenih pojedinaca.

Kažu da će pravi broj vjerojatno biti daleko veći, budući da se malo studija usredotočilo na plastičnu "zamršenost" između morskih pasa i raža, prenosi Phsy.

Studija kaže da je takva "upetljanost" - koja uglavnom uključuje izgubljeni ili odbačeni ribolovni alat - "daleko manja prijetnja" za morske pse i raže, za razliku od komercijalnog ribolova. Međutim, patnja koju uzrokuju velika je briga za dobrobit životinja.

-Jedan od primjera u studiji je morski pas kučak, čvrsto omotan ribarskim užetom - rekao je Kristian Parton iz Centra za ekologiju i očuvanje na kampusu Penryn (Exeter).

Kako je objasnio, morski pas je očito nastavio rasti nakon što se zapleo, tako da se uže, koje je bilo prekriveno školjkama, urezalo u njegovu kožu i oštetilo mu kralježnicu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!