[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/17\/gfhdfjhgf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/17\/100x73\/gfhdfjhgf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/17\/gfhdfjhgf.jpg","size":"396.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Na stotine dupina ugiba u Meksičkom zaljevu; znanstvenici istražuju

Studija iz 2015. godine ukazuje na to da dupini nastavljaju ugibati zbog šteta nastalih izlijevanjem nafte.

Najmanje 279 dupina se nasukalo duž obale Meksičkog zaljeva od veljače ove godine. Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) javlja da je njih 98 posto uginulo, a sama brojka je tri puta veća od uobičajene, prenosi Guardian.

Znanstvenici istražuju je li ovo posljedica izljeva nafte iz 2010. godine, ali i niskog saliniteta zbog priljeva slatke riječne vode iz Louisiane.

Posljedice izljeva nafte uključuju probleme s plućima i nadbubrežnim žlijezdama koje izlučuju hormone povezane sa stresom, krvne poremećaje i općenito loše stanje, prema ranijim izvješćima. Izvješća tvrde i da je spomenuta ekološka katastrofa doprinijela najvećem i najdugotrajnijem izumiranju dupina na području Meksičkog zaljeva.

-Znamo za neke od zdravstvenih stanja koja se poboljšavaju, ali neka se oporavljaju vrlo sporo. Reprodukcija na područjima s naftom nastaje biti ispod normalne razine - tvrde iz NOAA.

Službenica Erin Fougeres (NOAA) kaže da je 23 posto nasukanih dupina iz Louisiane do Floride imalo rane zbog konstantne izloženosti slatkoj vodi. Takve lezije prema NOAA-inoj mrežnoj stranici nisu "neuobičajene".

Od srijede, u Mississippiju je nasukan 121 dupin, 89 ih je u Louisiani, 32 u Alabami i 37 na Floridi, prenosi novilist.hr 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!