[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/15\/l-9a9adb9a0280b4f3090bf0da96f4e606.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/15\/100x73\/l-9a9adb9a0280b4f3090bf0da96f4e606.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/15\/l-9a9adb9a0280b4f3090bf0da96f4e606.jpg","size":"99.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava pod sloganom „Riječ“, biće upriličen u Centru Skenderija od 17. do 22 aprila.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić, direktorica Biblioteke Univerziteta  u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo i grafičar i stručni saradnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Denis Haračić govorili su danas o nekim aspektima ovogodišnjeg Sajma knjige.

Spahić je, ovom prilikom, kazao da će u okviru Sajma knjige osim brojnih promocija biti upriličeni i drugi sadražaji.

Tako će, između ostalog,  biti upriličen naučni simpozij povodom 50 godina aktivnog književnog stvaralaštva Irfana Horozovića „Anagronizam Irfana Horozovića“,a  Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti "Žena s knjigom“ organizuje  okrugli sto o temi „Moć umjetnosti u osnaživanju žene“.

Kako je prevođenje značajan segment književnog stvaralaštva, biće upriličen i međunarodni okrugli sto "Prevođenje i autori".

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i  Društva pisaca BiH  biće upriličeni Susreti pisaca BiH i Srbije.

Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i zložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Novost na Sajmu knjige je poseban dječiji program „Dječiji grad“, u okviru kojeg će biti upriličene promocije, radionice, predstave, performansi.

Sarajevski sajam knjige  zvanično se otvara 17. aprila u 12.00 sati. Ulaznica za Sajam će iznositi 1 KM, a za organizovane posjete (škole, fakulteti, institucije) ulaz je besplatan.

Na sarajevskom Sajmu knjige ove godine očekuje se 150 izdavačkih kuća i stotine autora sa novim izdanjima. Sajam će s održavati u dvorani "Mirza Delibašić", Domu mladihm, na Platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 m2.

Sajam se održava u partnerstvu sa Društvom pisaca BiH, PEN Centrom BiH,UNSA - Bibliotekom Sarajevo, NUB-om BiH, te naučnim i muzejskim institucijama...

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!