[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/ambrozija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/100x73\/ambrozija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/ambrozija.jpg","size":"106.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Na oko tri miliona kvadratnih metara koje u KS održava 'Park' nema ambrozije

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park" poteklih godina je vrlo aktivno i predano provodilo aktivnosti na suzbijanju i iskorjenjivanju ambrozije sa javnih zelenih površina koje su u nadležnosti tog preduzeća i koje ih održava u KS.

- Stoga nema mogućnosti njenog pojavljivanja na takvim odnosno površinama koje su obuhvaćene našim Programom održavanja, a to je oko tri miliona kvadratnih metara javnih zelenih površina - potvrđeno je Feni iz KJKP Park.

Istaknuto je da, budući da preduzeće "Park" vrši redovnu košnju javnih zelenih površina koje su u njegovoj nadležnosti, ta biljka i nema mogućnost razvoja i cvjetanja na takvim površinama.

Također, podsjećaju i da je preduzeće "Park" proteklih godina imalo niz akcija suzbijanja, odnosno na ekološki prihvatljiv način uništavanja te alergene biljke, tako što su radnici fizički čupali biljku iz zemlje zajedno sa korijenom.

- Mi smo radili i više od naše nadležnosti pa smo sve te akcije  propratili i podjelom informativnih letaka, kojima su građani edukovani o samoj biljci, njenom izgledu, utjecaju na ljude, načinima uništavanja i obavezama - navode iz tog preduzeća.

Potcrtali su da kao ni prošle, tako ni ove sezone nisu zabilježili pojavu ambrozije na javnim zelenim površinama, niti su dobili poziv ili prijavu građana kojom upozoravaju na ambroziju na površinama koje su u njihovoj nadležnosti.

Međutim, naglašavaju da su u nadležnosti preduzeća "Park" javne zelene površine obuhvaćene Programom održavanja, a da su prema Odluci Vlade FBiH o mjerama za sprečavanje, širenje i uništavanje korovske biljke-ambrozije vlasnici, korisnici ili subjekti upravljanja zemljištem (poljoprivrednim, neodržavanim, zapuštenim, građevinskim, površina uz vodotoke, ceste i slično) odgovorni za uništavanje ambrozije. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!