[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-8e9e9137270222711ef23481131d907d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-8e9e9137270222711ef23481131d907d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-8e9e9137270222711ef23481131d907d.jpg","size":"54.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Na Kosovu dvije žene ubijene u roku od pet dana

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je, u povodu jutrošnjeg  ubojstva žene u kosovskom gradu Peći kako je femicid na Kosovu poprimio ogromne razmjere i kako se mora zaustaviti pod svaku cijenu.  

"Nažalost, danas smo se svi ujutro probudili sa strašnom viješću o ubojstvu žene koju je ubio njezin suprug. Ova strašna pojava koja pogađa naše društvo i našu državu, ovaj femicid koji je nažalost poprimio iznimne razmjere mora se zaustaviti pod svaku cijenu, a jedini način da se to zaustavi je da se svi ponovno probudimo kao društvo, kao država i kao nacija", kazala je Osmani tijekom Foruma Žene, mir i sigurnost koji se drugi dan održava u Prištini.

Upravo je drugi dan spomenutog foruma počeo minutom šutnje nakon što je potvrđeno da je jutros u Peći ubijena G.U. koja je druga žena ubijena u manje od tjedan dana na Kosovu.

U Centru za socijalni rad, u Uruševcu, u petak je Valon Aliu ubio bivšu suprugu (21) a u ponedjeljak su građani Kosova u središtu Prištine tijekom prosvjedne šetnje tražili veću sigurnost za djevojke i žene na Kosovu.

Kosovska policija je priopćila kako je osumnjičeni za jutrošnje ubojstvo uhićen a riječ je o Edmondu Lajqiju, suprugu žrtve od kojega je oduzeto i oružje kojim je izvršio ubojstvo.

Osmani je pozvala aktiviste civilnog društva, sigurnosne i pravosudne institucije, građane, žene i muškarce Kosova da zajedno jednom zauvijek zaustave rodno uvjetovano nasilje koje može uništiti  zemlju iznutra.

"Dužni smo boriti se protiv ove pojave i zaštititi djevojke i žene i građane", rekla je Osmani drugog dana Foruma Žene, mir isigurnost.

Jutrošnje ubojstvo žene u Peći osudili su kosovski dužnosnici na svim razinama vlasti a predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca istaknuo je kako postoji hitna potreba za konsolidacijom sigurnosnih i pravosudnih mehanizama nakon ubistva žene u Peći.

Većina slučajeva koji se događaju na Kosovu protiv žena i djevojčica i užasno nasilje počinjeno nad njima je uglavnom su počinile osobe koje su poznate po kaznenim slučajevima teških ozljeda i pravosudni sustav ih vrlo lako oslobađa, a to je priprema za još ozbiljnije slučajeva, kao što su slučajevi dva ubojstva ovog tjedna na Kosovu”, rekao je Konjufca.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Kransiqi kazao je da državne institucije imaju najveću odgovornost za sigurnost građana i što god Vlada Kosova radi sada, to nije važnije od sigurnosti žena na Kosovu.

"Moramo djelovati bez izgovora i bez izuzetaka. Nema pardona za recidiviste. Uz maksimalnu kaznu za silovatelje i ubojice žena. Zaštita, podrška i sigurnost za žene moraju biti zajamčeni", napisao je Krasniqi na Fecebooku.

Ministrica pravosuđa Albulena Haxhiu kazala je kako ne postoji drugi način osim da se kao institucije Republika Kosovo bori protiv ovih pojava bez kompromisa te istaknula kako se ubojstva žena na Kosovu nastavljaju unatoč predanosti, poduzetim mjerama te pokrenutim kampanjama u cilju ravnopravnosti spolova.

"Ne možemo očekivati ​​emancipaciju bilo koga dok ne postane svjestan ravnopravnosti muškaraca i žena. Nijedan građanin nije iznad drugih, nitko nije ničije vlasništvo. Žena i muškarac su ravnopravni. I kao država nećemo tolerirati bilo kakvu vrstu nasilja muškaraca nad ženama”, napisala je Haxhiu na Facebooku.

Na Kosovu je jutros ženu ubio muškarac, njezin suprug i to samo pet dana nakon što je muškarac u Uroševcu ubio ženu, također svoju suprugu.

Na Kosovu je u posljednjih trinaest godina ubijeno više od pedeset žena.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!