[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/01\/sadnja.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/01\/100x73\/sadnja.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/01\/sadnja.jpg","size":"98.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Na Humu posađeno 100 stabala lipe

Stotinu stabala lipe na lokalitetu park-šume na Humu posađeno je  kao dio kampanje „100 stabala za 100 godina inzulina“  koju provode kompanija Novo Nordisk u saradnji sa regionalnom nevladinom mrežom Inicijativa za šumarstvo i okoliš – fea. Akcija pošumljavanja podržana je od strane JKP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo.

Borba protiv klimatskih promjena i dijabetesa trenutno predstavlja dva velika problema čovječanstva.

Novo Nordisk Pharma je globalna farmaceutska kompanija sa 90 godina iskustva u inovaciji te vodećim mjestom u liječenju dijabetesa. Ove godine je odlučila poslati poruku javnosti kako je borba sa klimatskim promjenama i dijabetesom teška, ali nije nepobjediva. U saradnji sa organizacijom fea započela je kampanju pod nazivom „100 stabala za 100 godina inzulina“ u okviru koje je stota godišnjica otkrića inzulina obilježena u utorak pošumljavanjem sarajevskog lokaliteta park-šume na brdu Hum sa simboličnih stotinu sadnica lipe.

Sadnjom drvoreda stabala lipe na lokalitetu park-šume na Humu nastat će zelena oaza u mnoštvu  urbanizovanih površina glavnog grada BiH. Kampanja ima za cilj potaći građane da svoje slobodno vrijeme, posebno u toku pandemije, provode na otvorenom prostoru u prirodi i uživaju u blagodatima koje šuma pruža, ali i ukazati na važnost borbe protiv klimatskih promjena i dijabetesa, navode organizatori akcije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!