[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/elon-musk_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/100x73\/elon-musk_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/elon-musk_1.jpg","size":"60.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Muskov svemirski internet će iduće godine pokrivati cijelu Zemlju

Do kraja većina zemaljske kugle će biti pokrviena satelitskim internetom Elona Muska, odnosno, Starlinkom, a već sljedeće godine bi to mogla biti cijela planeta, kazao je na Twitteru Musk. Starlink se sastoji od vleikog broja satelita lansiranih u nisu orbitu, a njihov broj će se stalno povećavati, a sa povećavanjem broja, povećavati će se i pokrivenost Zemlje te brzina interneta.

Kako je naglasio Musk, Starlink nije za svakoga. On neće biti dostupan za urbana gusto naseljena područja, koja već  imaju mobilni intetrent, već za ona ruralna područja kojima infrastruktura nije dostupna.

Dio korisnika u SAD-u već ima priliku uživati u Starlinkovoj usluzi, sa kojom su pričino zadovoljni jer brzina interneta iznosi od 50 do 150 Mbps, što je i više nego dovoljno. Latencija je malo veća nego ona standardna od 20 do 40 ms, a sa većim brojem satelita i te će brojke biti vremenom poboljšane, pa Musk kaže, kao će već do kraja godine, latencija spasti na oko 20 ms, dok će se brzina udvostručiti i surfanje će biti moguće, povremeno, čak i po 300 Mbps.

Kako bi mogli primati signal, korisnici će morati plaćati terminal i ruter po mjesečnoj naplati koja iznosi 99 dolara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!