[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/30\/spacex1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/30\/100x73\/spacex1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/30\/spacex1.jpg","size":"62.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musk objavio detalje "svetog grala" svemirskih letova

SpaceX je u kratko vrijeme ostvario nekoliko velikih historijskih postignuća - od slanja astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, pa sve do prve potpuno civilne misije u svemir. Ipak, jasno je kako Elon Musk ne misli stati na tome.

Poznato je kako on vjeruje da bi ljudi mogli postati interplanetarna vrsta koja bi jednog dana mogla kolonizovati Mars, a jedan od važnih koraka u ostvarenju takvih planova jest raketa za višekratnu upotrebu sa što manjim troškovima lansiranja.

Takvu raketu Musk je na konferenciji Code održanoj u Los Angelesu nazvao “svetim gralom” te nije teško pretpostaviti koliko bi takva raketa mogla promijeniti svemirsku industriju i svemirska putovanja.

SpaceX je s Falconom već napravio veliki korak, jer korištenje te rakete smanjuje troškove lansiranja u odnosu na alternative za trećinu ili polovinu.

Ono što sve zanima, a za što odgovor očigledno nema ni sam Elon Musk, jest kada bi tako nešto mogli očekivati, odnosno kada će biti dovršen projekat s kojim bi cijena lansiranja svemirske rakete mogla biti niža čak i od nekih sportskih automobila, naglasili su na stranici Nasdaq.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!