[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/15\/elon-musk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/15\/100x73\/elon-musk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/15\/elon-musk.jpg","size":"62.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musk obećava: Za godinu dana nepokretni će uz pomoć čipa ponovo prohodati

Milijarder i tehnološki tajkun Elon Musk tvrdi da mu je potrebna još samo jedan godina da stvori „čovjeka od šest miliona dolara“, piše Sun.

Musk (48) razvija uređaj veličine 1 inča (2,5 cm) koji će implantirati u mozak za kojeg tvrdi da će omogućiti paralisanim ljudima da ponovo prohodaju.

Harizmatični i kontroverzni Musk također tvrdi kako njegovi čipovi i elektrode mogu popraviti gotovo sve što nije u redu s mozgom, kao i poboljšati vid.

-Uređaj ima bateriju, blue tooth i punjač, a elektrode će u mozak ubaciti robot. Može pomoći kod niza povreda mozga, od epilepsije do moždanog udara do kontrole mišića, memorije i vida. Uređaj je zamjena za prekinute „krugove“, ali ima još puno posla. Kada kažem da smo od toga daleko godinu dana, mislim na tačno toliko vremena. Nadamo se da ćemo takvim ljudim vratiti dio funkcija koje su izgubili – kazao je Musk.

On je također dodao da bi ljudi mogli biti poput „čovjeka od šest miliona dolara“ , referirajući se na TV seriju iz 70-ih godina u kojoj je paralisani astronaut kojeg glumi Lee Majors obnovljen pomoću bioničkih implantata uz pomoć kojih je dobio nadljudske moći.

Podsjećamo, Muskova kompanija SpaceX je u maju prvi put poslala dva astronauta u svemir.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!