[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/robot-trka.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/robot-trka.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/robot-trka.png","size":"1,015.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Može li čovjek pobjeći trkaćem robotu?

Pretrčati pet kilometara za 53 minute za robota je postignuće, ali za čovjeka to je tempo poput malo bržeg hoda, a ne trčanja. Ali, naučnici sa državnog Univerziteta Oregon u SAD-u, natjerali su svog dvonožnog robota po imenu Cassie da trčeći pređe pet kilometara, što je prvi put da je neki robot to napravio.

Robot Cassie je zapravo OSU-ova varijanta Agillity Roboticsa, koji već neko vrijeme zagovara komercinalnu upotrebu. Cassie je bila prvi proizvod ove kompanije, a proizvedena je između 2017. i 2019. godine, te se trenutno o tom robotu brinu istraživački laboratoriji. 

Sama kompanija Agility u međuvremenu je proizvela novu verziju dvonožnog bota po nazivu Digit.

Digit ima i ruke pomoću kojih rukuje  s paketima, a koristi ga i autokompanija Ford u sklopu istraživačkog projekta u autonomne dostavne robote.

Za ovakvke robote, dvonožne, održavanje ravnoteže nije jednostavna stvar, no tim koji stoji iza Cassie tvrdi da bi se to moglo promijeniti upotrebom novih tehnika dubinskog učenja, koje bi omogućiule dvonožnim robotima da razviju nove načine za stabilizaciju tokom kretenja. 

Ipak, ni te metode nisu bez mana. Cassie je dvaput pala tokom trke od pet kilometara. Prvi put je pala jer joj se kompjuterski mozak pregrijao, a drugi put je pala jer je osoba koja je upravljama njom prebrzo ušla u krivinu. 

Da, Cassie je na neki način zapravo robot na daljinsko upravljanje.

Naučnici OSU-a međutim vjeruju da će roboti poput Cassie postati standard te da će imati suživot s ljudima te im povećavati kvalitetu života, kako kažu, u ne tako dalekoj budućnosti, prenosi The Verge.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!