[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/biciklijada-22-9-2021.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/100x73\/biciklijada-22-9-2021.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/biciklijada-22-9-2021.jpg","size":"79.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Mostar biciklijadom obilježava Dan bez automobila

Sportski savez Grada Mostara u suradnji s Biciklističkim klubom Mostar u srijedu, 22. rujna, organiziraju "Mostarsku biciklijadu" u povodu obilježavanja "Dana bez automobila".

Start biciklijade je u 17 sati ispred tržnog centra Mepas Mall.

"Dan bez automobila" je međunarodni dan kojim se završava obilježavanje "Europskog tjedna kretanja" koji traje od 16. do 22. rujna. Bosna i Hercegovina je uključena u obilježavanje "Europskog tjedna kretanja" u kojem sudjeluje 749 gradova i 152 milijuna stanovnika.

Globalni je to događaj koji potiče stanovništvo da na jedan dan odustane od automobila i istraži održivije načine putovanja. Zašto ne biste probali bicikl? Vjerujemo kako će vam se svidjeti i nadamo se da ćete razmisliti o zamjeni automobila za bicikl samo nekoliko dana mjesečno kako biste smanjili utjecaj ugljičnog dioksida u svom gradu.

"Dan bez automobila je nešto što svi trebamo podržati i ukazati važnost na korištenje alternativnog prijevoza u urbanim sredinama. Sportski savez Grada Mostara u suradnji sa Biciklističkim klubom Mostar ove godine odlučio je obilježiti ovaj događaj jednom masovnom biciklijadom u kojoj će sudjelovati građani Mostara. Također, namjera nam je pozvati i prvog čovjeka Mostara, našeg gradonačelnika Maria Kordića, da biciklira sa svojim sugrađanima i na taj način pozdravi ideju promocije zdravog načina življenja", poručili su organizatori.

Ističu kako je prvobitna ideja bila zatvoriti jednu ulicu u Mostaru, napraviti poligon za djecu i pozvati sve klubove na jedan mnogo veći događaj, ali zbog već usporenog prometa u gradu uslijed rekonstrukcije ulica i svakodnevnog pogoršanja epidemiološke situacije, odlučili su biti odgovorni, organizaciju svesti na minimum i Dan bez automobila obilježiti biciklirajući ulicama Mostara.

"Biciklirajmo ulicama grada Mostara, pokažimo da nas ima i ukažimo na važnost korištenja alternativnih sredstava prijevoza i zdravog načina življenja", poručili su iz Sportskog saveza.

Sponzor događaja je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!