[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/ekonimmogroup-photo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/100x73\/ekonimmogroup-photo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/ekonimmogroup-photo.jpg","size":"77.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Montažne kuće iz Hercegovine za kupce u švicarskom Bazelu

Uprkos izazovima pandemije virusa COVID-19, mali poduzetnici širom Bosne i Hercegovine nastavljaju sa radom, ulaganjima i pripremom novih poslova. Za nepune dvije godine, mladi tim u kompaniji "Ekon ImmoGroup" razvio je cijeli sistem za proizvodnju montažnih objekata, zahvaljujući dobrim poslovnim vezama sa švicarskim tržištem.

Jasmin Sinanović, prokurista u preduzeću jedna je od ključnih osoba iza ovog poslovnog poduhvata. I on, kao i Haris Hotić, vlasnik kompanije i član bh. dijaspore u Švicarskoj, pripadaju novoj generaciji poduzetnika. Obojica rođeni početkom devedesetih, danas se pojavljuju kao investitori prepoznatljivi u lokalnoj zajednici, saopćeno je iz projekta Diaspora Invest.

- Haris je rođeni Švicarac, vezu sa BiH vuče na osnovu roditelja. Školovao se gore, živio. Povezali smo se, jer sam radio u kompaniji njegovog oca. Našli smo se na istoj frekvenciji i izuzetno uspješno sarađujemo. On je razvio biznis u nekretninama, a zatim je započeo i sa firmom koja se bavi montažnom gradnjom. Radio je dugo sa firmama iz BiH kroz montažnu gradnju, uvozio u Švicarsku, montirao, naručivao. S vremenom se razvija ideja da pokrene samostalnu kompaniju koja bi radila proizvodnju u BiH. Tako je nastao Ekon ImmoGroup. Na taj način je mogao garantovati poštivanje rokova i kvalitete koja se tražila u Švicarskoj. I tu je posao krenuo - prepričava Sinanović.

Velika sredstva su uložena u nabavku mašina. Vlasnikova sestrinska firma u Švicarskoj je danas jedini kupac, tako da proizvodnja u Mostaru radi 100 posto izvoz za Švicarsku.

- Radimo proizvodnju gotovih montažnih elemenata, koji se na terenu spoje i čine montažni objekat. Svega četiri mjeseca od registracije izvezli smo troetažnu kuću sa 250 kvadrata i tako je posao krenuo. Ekipa se postepeno uhodala, učili smo u procesu i danas imamo tim kojem možete povjeriti velike zadatke. Imamo tu odličnu saradnju i koheziju. Švicarska firma ugovora poslove u Švicarskoj, Bazel, okolina Bazela. Odrade arhitektonsko rješenje, nađu kupca. Bh. firma naručuje repromaterijal, organizuje radnu snagu i proizvodnju - dodaje Sinanović.

Žali što se domaći dobavljači suočavaju sa izazovom da nisu u mogućnosti pružiti garanciju o porijeklu drveta i termičkoj zaštiti.

- Jedna konstruktivna drvena greda ugrađena u zidni, krovni ili međuspratni panel, ako govorimo o švicarskim standardima gradnje, mora imati jasnu informaciju odakle je došla, iz koje šume, da li je neko imao pravo da posiječe šumu, da li je uradio pošumljavanje, a onda imate još niz zahtjeva u vezi čuvanja i termičke izolacije. Kod nas, još uvijek, ne postoji dovoljno razvijen sistem certifikacije u ovom smislu, što je nešto što se mora unaprijediti u budućnosti, kako bi se stvorio jedan širi lanac održive saradnje u proizvodnji, a onda i prema izvozu - objasnio je.

Radnu snagu razvijaju sami, sa ljudima koji su ranije obavljali neke slične poslove.

- U BiH su nam radna snaga ljudi koji su imali iskustva sa procesom proizvodnje i montaže čeličnih i aluminijskih konstrukcija, obično radnici iz te branše jer se i u našem slučaju radi o jako preciznom proizvodnom procesu. Ali moramo razvijati kadrove stručne za drvnu gradnju i montažu. Morate uzeti radnika koji ima osnove iz neke vrste proizvodnje i montaže, te vam to bude temelj za dalji rast. U saradnji sa USAID Projektom Diaspora Invest ćemo nabaviti specijalističku CNC mašinu za proizvodnju montažnih objekata, u BiH je nema niko. Radi se o automatskoj proizvodnoj liniji za obradu elemenata na principu drvenog rama ili punog drvenog oblika. Zadatak radnika je da posloži numerisane drvene grede i statičke pločevine, a mašina radi sama zakivanje, rezanje kao i bušenje tehnoloških rupa. Obuka i prihvatanje novih tehnologija u procesu su ključ za budućnost zapošljivosti radne snage u BiH - napominje Sinanović.

Dodaje da se prednost montažne gradnje za kupca-investitora, ako se govori o jednoj porodičnoj kući, ogleda u činjenici da se već nakon tri do četiri dana dobije namontiran objekat koji je spreman za izvođenje radova završne faze.

- U zavisnosti od zahtjeva investitora, u veoma kratkom vremenskom periodu imate objekat spreman za useljenje. Oslobođeni ste svih potencijalnih prepreka u komunikaciji sa dobavljačima, te imate jedan brži i održiv pristup. Pravimo nešto što zadovoljava najviše standardne energetske efikasnosti. Radi se o kombinaciji prirodnih materijala, koji čine savršeni spoj po pitanju termoizolovanosti. Selektivni odabir materijala je ključan za ovu priču. I dok danas radimo 100 posto za Švicarsku, vjerujem da će vrijeme doći kada će upravo ova vrsta montažne gradnje biti prepoznata i u našoj zemlji, a na tom putu svi imamo svoju ulogu kako bismo korist i kvalitet ovog švicarskog pristupa približili ljudima u našoj zajednici - zaključuje Sinanović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!