[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/xff.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/100x73\/xff.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/xff.jpg","size":"78.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Moćna, ali neiskusna Kanada, Belgija joj ukrala pobjedu, idu li sudije kući

Fudbaleri iz zemlje lovorovog lista pokazali su potentnost, fizičku moć, talenat, ali i nezrelost i neiskustvo koje bi moglo da ih košta i u preostalim mečevima u grupi F.

Sada su, nakon poraza od Belgije, te remija Hrvatske i Maroka, glavni kandidati da idu kući, ali prije njih bi mogla - sudijska trojka, zapravo petorka, račujući i dvojicu arbitara iz VAR sobe.

Čuveni zambijski sudija Sikazve, koji je postao "slavan" kada je prošle godine na Kupu Afričkih nacija dva puta prije vremena svirao kraj meča, vraćao igrače iz svlačionice, trebao je, ili morao, da dosudi dva penala za Kanađane, osim jednog koji je na asistenciju VAR sobe već dosudio.

Njegov pomoćnik je sredinom prvog dijela skandalozno signalizirao ofsajd iako je igraču Kanade loptu dodao igrač Belgije, u nastavku akcije došlo je do starta đonom - ali uzalud, akcija je prekinuta... Nedugo zatim, saplitanje, VAR je provjeravao situaciju, ali igra je opet nastavljena...

Kanađani su, međutim, sami krivi, imali su penal u 11. minutu, ali je njihov najbolji igrač Alfonso Dejvis izgorio u želji, ne samo zbog tog detalja - udarac beka Bajerna sa bijele tačke odbranio je najbolji svjetski golman u 2022. godini Tibo Kurtoa.

Još mnogo šansi, opasnih situacija, posebno u prvom poluvremenu, imali su su Kanađani, preko 10 udaraca na gol, nisu uspjeli da pogode mrežu.

Uspio je, međutim, Batšuaji na drugoj strani, nakon jedne duge lopte umakao je odbrani Kanađana koja je zaspala, i savršenim udarcem se potrudio da se ne osjeti odustvo povrijeđenog Romelula Lukakua, koji je gledao utakmicu sa tribina.

"Iskoristili smo svoju šansu i pobijedili. Kada je trebalo da se branimo - branili smo se, kada je trebalo da se napadne - napadali smo. Ovo je težak turnir, zato je mnogo bitno što smo počeli pobjedom. Vjerujem da ćemo tek da rastemo", kazao je selektor Belgije Roberto Martines.

Kanada je napadala i u nastavku, ali ne u ritmu iz prvog dijela - Belgijanci su priveli meč kraju. izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!