[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/gatalinka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/gatalinka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/gatalinka.jpg","size":"289.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Mnoga narodna vjerovanja su netačna, ali ovo je istinito

 Ljudi često imaju iracionalan strah od životinja koje po njih ne predstavljaju nikakvu opasnost, ali razlog uglavnom leži u nepoznavanju tih životinja i otuđenosti od prirode.

Zbog toga veliki broj vrsta vodozemaca i gmizavaca (herpetofaune) nastrada, a prije svega bezopasnih i korisnih zmija. Zanimljivo je da je taj strah izrodio i mnogo narodnih vjerovanja, koja su, iako uglavnom netačna, jako interesantna.

Tako, recimo, zmija kravosas (lat. Elaphe quatuorlineata) je ime dobila po tome što se vjerovalo da noću ulazi u štale i siše kravlje mlijeko. Naravno, to nije tačno, kravosas se primarno hrani malim glodarima.

Među svim zabludama, nađe se i poneka istina. Tako žaba gatalinka (lat. Hyla arborea) zaista „gata“ i svojim prepoznatljivim kreketanjem najavljuje kišu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!