[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/30\/fier-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/30\/100x73\/fier-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/30\/fier-2.jpg","size":"46.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Miokarditis: Novi Zeland zabilježio prvi smrtni slučaj povezan sa Pfizer vakcinom

Novi Zeland izvijestio je o prvoj zabilježenoj smrti povezanoj sa vakcinom  proizvođača Pfizer, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravlja, nakon što je žena doživjela rijetku nuspojavu koja je dovela do upale srčanog mišića. Izvještaj dolazi u trenutku kada se zemlja bori protiv izbijanja varijante Delta nakon gotovo šest mjeseci bez virusa. Uslijedio je pregled nezavisnog panela koji je nadzirao sigurnost vakcina.

"Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu u kojem je smrt u danima nakon cijepljenja povezana sa cjepivom Pfizer COVID-19", navodi se u saopćenju ministarstva, ne navodeći starost žene.

Panel za praćenje vakcine pripisao je smrt miokarditisu, rijetkoj, ali poznatoj nuspojavi Pfizer cjepiva, dodaje ministarstvo. Miokarditis je upala srčanog mišića koja može ograničiti sposobnost organa da pumpa krv i može uzrokovati promjene u ritmu otkucaja srca.

Pfizer je rekao da je prepoznato da se mogu javiti rijetki izvještaji o miokarditisu nakon cijepljenja, ali su takve nuspojave bile izuzetno rijetke.

"Pfizer vrlo ozbiljno shvaća neželjene događaje koji su potencijalno povezani s našom vakcinom", rečeno je Reutersu.

"Pomno pratimo sve takve događaje i prikupljamo relevantne informacije koje ćemo podijeliti sa regulatornim tijelima u svijetu."

Ministarstvo zdravlja je reklo da su druga medicinska stanja u isto vrijeme mogla utjecati na ishod nakon cijepljenja. No, korist vakcine nadmašila je rizik od nuspojava, dodaje se.

"Prednosti cijepljenja vakcinom Pfizer COVID-19 i dalje uvelike nadmašuju rizik od infekcije COVID-19 i nuspojava cjepiva, uključujući miokarditis."

Regulatori u Sjedinjenim Državama, Europskoj uniji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) rekli su da su mRNA cjepiva Pfizera i partnera BioNTech -a i Moderne povezana s rijetkim slučajevima upale srčanog mišića ili sluznice oko srca, ali da su koristi nadmašile bilo koje rizike. Slučajevi, koji pogađaju uglavnom mlađe muškarce, obično su blagi i mogu se liječiti, ali mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, saopštila je WHO.

Regulatorni organ EU za lijekove rekao je 9. jula da je pet osoba umrlo zbog nuspojava nakon primanja bilo koje od dvije vakcine mRNA u Evropskom ekonomskom prostoru, od kojih su svi stariji ili su imali druge bolesti. U regiji je primijenjeno više od 200 miliona doza mRNA.

53 nova slučaja u ponedjeljak povećala su ukupan broj zaraženih u Novom Zelandu u trenutnoj epidemiji na 562, uslijed karantina u cijeloj zemlji koji je ovog mjeseca uveden kako bi se ograničilo širenje varijante Delta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!