[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/08\/l-d65531249c269a2f41732e5c84e2c34b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/08\/100x73\/l-d65531249c269a2f41732e5c84e2c34b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/08\/l-d65531249c269a2f41732e5c84e2c34b.jpg","size":"90.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Ministrica Pozder u Ljubuškom: Grad koji zna upravljati destinacijom

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Ljubuški gdje se u Gradskoj upravi sastala sa gradonačelnikom Vedranom Markotićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, federalnim dopremijerom i federalnim ministarom finansija Tonijem Kraljevićem, te dopredsjednicom Vlade ZHK i ministricom finansija ZHK Blagicom Leko. Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova ZHK Mladen Bebek, vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronika Pinjuh i direktor JP Parkovi d.o.o. Nikica Vučić. 

Iz Federalog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da je tokom sastanka razgovarano o mogućnostima snažnijeg razvoja turizma i proširenja turističke ponude, podršci Ministarstva lokalnim projektima, te o pitanju odlaganja otpada i funkcioniranju grada s tog aspekta i aktivnostima na zaštiti okoliša.

U Ljubuškom se, navedeno je u saopćenju Ministarstva, iz godinu u godinu širi turistička ponuda i radi na obnovi i očuvanju kulturno-povijesne baštine uz pomoć viših nivoa vlasti i projekata prekogranične suradnje, što donosi pozitivne turističke rezultate, ali i izazove s kojima se susreće Gradska uprava i privredni subjekti koji djeluju u području turizma.

- Mnogo je tema koje smo danas otvorili. Pokazali smo i prikazali sve ono što Ljubuški radi posljednjih godina u turizmu, ulaganjima u turističke lokalitete, te upoznali ministricu i s problemima s kojima se susrećemo. Također smo razgovarali i o planiranim projektima na jačanju turizma i zaštiti okoliša - rekao je gradonačelnik Markotić i zahvalio ministrici na posjeti.

Ministrica Pozder pohvalila je provedene projekte obnove kulturno-historijske baštine te razvoj grada i napredak na turističkom planu.

- Svaki put kad dođem u Ljubuški vidim određene napretke i to je nešto što me raduje, posebno u kontekstu turističke sezone koja je pred nama. Ljubuški je uspio da skoro sve svoje iznajmljivače stavi u sistem što je pokazatelj da zna upravljati svojom destinacijom. Mislim da je ovaj kraj vrlo bogat prirodom, ali i nasljeđem, koje je čini mi se, dosad čuvano, a sad ga treba promovirati i staviti u funkciji ne samo Ljubuškog nego i Hercegovine - kazala je ministrica Pozder.

Federalna ministrica je učesnike sastanka informirala o planovima i projektima koje će ministarstvo provoditi, te izrazila nadu kako će Grad Ljubuški i stanovništvo i ubuduće iskazivati zainteresiranost za sudjelovanjem.

- Trebalo je mnogo volje i truda da se uvjere i investitori i lokalna zajednica da vrijedi ovakve projekte podržavati, projekte poput obnove tvrđave ili Posjetiteljskog centra. Mislim da ćemo uskoro vrlo brzo osjetiti koristi od ovakvih projekata - zaključila je ministrica Pozder.

Po završetku sastanka, ministrica Pozder je u pratnji domaćina posjetila tvrđavu hercega Stjepana i Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!