[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/03\/l-366a5de70b8e5207ca6a9b5666ef08a3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/03\/100x73\/l-366a5de70b8e5207ca6a9b5666ef08a3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/03\/l-366a5de70b8e5207ca6a9b5666ef08a3.jpg","size":"93.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ministrica Duraković boravila u prvoj službenoj posjeti Tuzli i Tuzlanskom kantonu

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, sa saradnicima, posjetila je u srijedu Tuzlu, gdje je održala niz sastanaka te, između ostalog, prisustvovala svečanoj promociji doktora nauka na tuzlanskom Univerzitetu.

Posjetu je započela radnim sastankom u tuzlanskoj Gradskoj upravi sa sekretarom organa državne službe Almirom Šutom, nakon čega je posjetila Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. U razgovoru s ministrom Ahmedom Omerovićem, razmijenjena su mišljenja o trenutnim izazovima u oblasti obrazovanja i nauke te mogućnostima za unaprjeđenje saradnje.

Ministrica Duraković je ovom prilikom naglasila da je produžen rok za podnošenje zahtjeva za javne pozive vezano za podršku programima i projektima iz oblasti obrazovanja i nauke u 2024. godini do 9. jula, te da očekuje aktivno učešće svih institucija i pojedinaca koji se bave obrazovanjem i naukom.

- Kroz ove projekte, uz finansiranje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, možemo zajedno podići svijest o nužnosti ulaganja u obrazovanje i nauku. Raduje me da sam imala priliku saslušati sve probleme u obrazovanju Tuzlanskog kantona. Naša posvećenost i zajednički rad na rješavanju ovih izazova ključni su za postizanje boljih uslova za učenje i istraživanje, čime će se postići sveobuhvatni napredak - izjavila je ministrica.

Tokom posjete Univerzitetu u Tuzli, ministrica Duraković je prisustvovala svečanoj promociji 21 doktora nauka ovog Univerziteta. U svom obraćanju, čestitala je novim doktorantima, naglasivši da su “oni ambasadori znanja i istraživanja, koji će svojim radom doprinositi razvoju našeg društva”.

U razgovoru s rektoricom Nerminom Hadžigrahić, ministrica je otvorila nove mogućnosti za saradnju, najavivši dalju podršku Ministarstva u provođenju promjena koje imaju za cilj osavremenjivanje visokog obrazovanja i poboljšanje studentskog standarda.

Ministrica Duraković se također sastala s predstavnicima Gradskog odbora SDP-a Tuzla, a posjetu je završila polaganjem cvijeća na Tuzlanskoj kapiji, odajući počast žrtvama ovog tragičnog događaja.

- Tuzlanska kapija je mjesto bola, ali i podsjećanje na važnost mira i zajedništva. Nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i moramo se truditi da izgradimo društvo u kojem će mir i tolerancija biti temeljne vrijednosti - izjavila je ministrica Duraković, naglasivši da je ova posjeta posebna prilika da se oda počast i podsjeti na potrebu stalne borbe za mir i pravdu.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom Tuzli, ministrica Duraković je ponovila svoju opredijeljenost za unapređenje obrazovnog sistema i razvoja nauke, s posebnim fokusom na podršku lokalnim i kantonalnim vlastima i inicijativama koje doprinose boljem obrazovanju i napretku naučnih istraživanja za sve, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!