[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/djapo-delegacija-cigre.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/100x73\/djapo-delegacija-cigre.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/djapo-delegacija-cigre.jpg","size":"294.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Ministrica Đapo razgovarala s delegacijom BH Komiteta CIGRE

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu primila delegaciju BH Komiteta CIGRE, predvođenu s predsjednikom Edhemom Bičakčićem, koji su je informirali o odlukama 47. Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE, održanog u Parizu od 26. do 31. augusta. 

Jedna od tema zasjedanja vijeća, na kojem je prisustvovalo više hiljada delegata i stručnjaka i više od 300 kompanija bila je "Budući održivi energetski sistem", što je  podstaknuto potrebom ograničavanja globalnog zatopljavanja na temperature "znatno ispod" dva stepena celzijusa.

U radu tog skupa bh. stručnjaci su prezentirali referat o primjeni savremenih tehnoloških rješenja u povećanju pouzdanosti rada termoelektrane Kakanj. Ministrica Đapo je prihvatila poziv da sa Fondom za zaštitu okoliša učestvuje na Prvom naučno-stručnom savjetovanju BH K/O CIRED u Mostaru od 14. do 16. oktobra 2018., na kojem će između ostalog biti predstavljen projekat "Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj za područje do/i Sarajeva".

Riječ je o projektu kojeg vlasti do sada nisu prepoznale, a koji bi značio sigurno snabdijevanje Sarajeva toplotnom energijom ali i zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete zraka.

Po riječima federalne ministrice, veoma je važno da nauka i stručnjaci izvrše tehničku i ekonomsku analizu tog projekta i daju smjernice za budući rad na nastavku njegove realizacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!