[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/210927-radionica-turizam-mediji-foto.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/100x73\/210927-radionica-turizam-mediji-foto.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/210927-radionica-turizam-mediji-foto.jpg","size":"83.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Ministrica Đapo otvorila radionicu 'Kreiranje i uključivanje festivala'

Federalna ministrica okoliša i turizma  Edita Đapo je povodom Svjetskog dana turizma, otvorila radionicu “Kreiranje i uključivanje festivala”, koju organizuje USAID Turizam putem Centra za foklor i kulturno naslijeđe Smithsonian instituta, kao svjetska referenca kada su kultura, očuvanje i promocija kulturnih bogatstava u pitanju.

Na radionici, koju vodi direktorica posebnih projekata Centra Halle Butvin, bit će govora o odabiru učesnika, stvaranju privlačne festivalske lokacije, o međugeneracijskom angažmanu svih uzrasta, uključivanju članova zajednica kao učesnika u turističkim događajima, što je najbolji primjer kako će Svjetski dan turizma biti obilježen kroz fokus na inkluzivni, odnosno uključivi rast.

Ministrica Đapo je istakla da će vrijedni ljudi iz sektora turizma i organizatori kulturnih događaja dobiti nove vještine i znanja od Smithsonian instituta koji primi više od 30 miliona posjetilaca godišnje, a u svom sastavu ima 19 muzeja, 21 biblioteku i devet istraživačkih centara.

Polaznici radionice saznat će kako pretočiti bogatstva kojima obiluje BiH u kulturni događaj, gdje će svaki posjetilac osjetiti dašak prošlosti, kao i običaja, navika ljudi, muziku, a koji će Bosnu i Hercegovinu izdvojiti od ostale ponude u okruženju i svijetu.

- Želim još jednom zahvaliti Vladi Sjedinjenih Američkih Država što kroz USAID Turizam dovodi najbolje svjetske prakse u našu državu, što su prepoznali značaj turizma za Bosnu i Hercegovinu i osigurali da na razvoju ove iznimno važne grane privrede učestvuju najbolji eksperti i najbolje institucije u saradnji s nama iz Vlade Federacije BiH, a i u saradnji s privatnim sektorom. To je najbolji način kako da dođemo do održivog rasta u turizmu - kazala je ministrica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, javlja Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!