[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-de1dd33b5c1096f1314afc2a487ad7fd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-de1dd33b5c1096f1314afc2a487ad7fd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-de1dd33b5c1096f1314afc2a487ad7fd.jpg","size":"93.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ministrica Bošnjak sa Alenom Pilavom i Tomažom Šupnikom o transplantacijskoj medicini u BiH

Na današenjem sastanku ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak sa v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alenom Pilavom i šefom Klinike za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Ljubljana Tomažom Štupnikom, istaknuta je zajednička posvećenost priključenju Eurotransplantu radi unaprjeđenja transplantacijskih mogućnosti.

V.d. direktora KCUS-a Alen Pilav je izrazio zadovoljstvo da je Ministarstvo civilnih poslova, u suradnji sa nadležnim entitetskim vlastima končano postiglo suglasnost i uputilo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu. Dosadašnja komunikacija Ministarstva civilnih poslova sa Eurotransplantom daje nadu da će se Bosna i Hercegovina na određeni način priključiti toj organizaciji kako bi pacijenti iz BiH koristili mogućnosti koje mreža pruža.

Pilav je informirao ministricu o aktivnostima i planovima Kliničkog centra, stavljajući u prvi plan program transplantacija.

Tomaž Štupnik, vođa programa transplantacije pluća u Kliničkom centru Ljubljana, izrazio je spremnost da pruži podršku u razvoju ovog programa u BiH.

Također, razgovarano je o mogućnostima koje nudi program Europske unije EU4Health. Ovaj program, kojem Bosna i Hercegovina pristupa, s proračunom od 5,3 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku potporu za unaprjeđenje zdravstvenih sustava te je ministrica apelirala na što aktivnije sudjelovanje u programu.

Na sastanku je zaključeno da treba razvijati svaku vrstu suradnje kako bi se unaprijedio zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini i omogućio veći broj uspješnih transplantacija organa, saopćeno je MCPBiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!