[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/17\/l-e728ddb1e4e989b78c4d6ead604f7c2d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/17\/100x73\/l-e728ddb1e4e989b78c4d6ead604f7c2d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/17\/l-e728ddb1e4e989b78c4d6ead604f7c2d.jpg","size":"58.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ministarstvo za nauku KS podržalo sa 30.000 KM projekat 'Susret mladih istraživača BiH'

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Muris Čičić potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta "Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine" u 2024. godini.  

Ministarstvo je kao podršku ovom projektu obezbijedilo sredstva u iznosu od 30.000 KM.

Cilj projekta "Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine" u 2024. godini iz oblasti tehničkih, biotehničkih i medicinskih nauka je formiranje platforme za razmjenu mišljenja i ideja o stanju i uslovima djelovanja mladih istraživača, sagledavanje istraživačkih oblasti za koje su zainteresirani mladi istraživači i za koje postoje uslovi za postizanje značajnih rezultata, uspostavljanje kontakata s istraživačima koji djeluju u sličnim oblastima, te procjena mogućnosti saradnje u realizaciji istraživanja radi postizanja konkurentnih rezultata i ubrzanja istraživačkih procesa.

Ministrica Mesihović je istakla da će podrška projektima koji okupljaju mlade istraživače i pružaju im mogućnost da pokažu svoje talente i istraže različite naučne teme uvijek biti jedan od važnih prioriteta u njenom radu.

- Podrška projektu "Susret mladih istraživača BiH" ima za cilj da mladim istraživačima pomogne da razviju svoje istraživačke vještine i steknu iskustvo u naučnom istraživanju. Pozvala bih sve mlade naučnike da uzmu učešće i da se istaknu, razviju svoje talente, ostvare svoj potencijal i daju doprinos inovacijama razvijajući motivaciju da nastave da se bave naučnim istraživanjima - kazala je Mesihović.

Ministarstvo će kao i do sada nastojati podržavati projekte koji imaju za cilj povezivanje i umrežavanje mladih naučnika iz različitih naučnih oblasti u Bosni i Hercegovini s ciljem postizanja akademske i naučne izvrsnosti, saopćeno je iz KS. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!