[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/26\/l-4e5d9d17a4a715b29419085c0ae2aa23.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/26\/100x73\/l-4e5d9d17a4a715b29419085c0ae2aa23.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/26\/l-4e5d9d17a4a715b29419085c0ae2aa23.jpg","size":"51.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Milei će se sastati s Macronom dok tenzije rastu zbog rasističkih fudbalskih povika

Argentinski predsjednik Javier Milei doputovao je u četvrtak u Pariz, saopćio je njegov ured, gdje se očekuje da se sastane s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nakon eskalacije tenzija između njihovih zemalja zbog pogrdnog skandiranja argentinske fudbalske reprezentacije o francuskim igračima nakon utakmice.

Kratka snimka snimljena tokom proslave pobjede Argentine na Copa Americi u Miamiju ranije ovog mjeseca prikazuje pobjedničke argentinske igrače kako pjevaju pjesmu koja se smatra rasističkom prema francuskim igračima afričkog podrijetla.

- Oni igraju za Francusku, ali roditelji su im iz Angole - glasi refren s pomiješanim transfobičnim uvredama.

Francuski zvaničnici osudili su argentinske sportiste u video snimku uživo na Instagramu koji je objavio vezista Enzo Fernandez, koji se javno izvinio. Francuski fudbalski savez podnio je pravnu žalbu zbog "neprihvatljivih rasističkih i diskriminatornih primjedbi". Fernandezov engleski klub Chelsea pokrenuo je interni disciplinski postupak.

Ocjenjivanje nogometnog svijeta preraslo je u politički skandal prošle sedmice kada je konzervativna potpredsjednica Argentine Victoria Villarruel stala u odbranu Fernandeza i tima, rekavši da Argentina neće tolerisati kritike od strane "kolonijalističke" zemlje.

U postu na društvenim mrežama koji se često dijelio, ona je insistirala na tome da Argentina nije rasistička zemlja jer, za razliku od Francuske, „nikada nismo imali kolonije ili građane drugog reda. Nikada nikome nismo nametali svoj način života.”

- Dosta s glumljenjem ogorčenja, licemjeri - dodala je.

Francuski diplomati u Buenos Airesu su kipjeli.

Predsjednik Milei, desničarski populista, nastojao je da ide tankom linijom - klimajući glavom na porast nacionalizma koji je podsticao argentinski tim dok pokušava da obuzda diplomatsku reakciju. Već su Mileijevi retorički napadi na lidere i entuzijazam za krajnju desnicu izazvali diplomatske sukobe sa historijskim saveznicima Argentine i velikim stranim investitorima, Brazilom i Španijom.

Prošle sedmice, Milei je uklonio podsekretara za sport Julia Garroa sa funkcije jer je tražio da se kapiten tima Lionel Messi izvini zbog skandiranja.

- Nijedna vlada ne može reći argentinskoj reprezentaciji, svjetskom prvaku i dvostrukom šampionu Copa Amerike, šta da komentariše, šta da misli ili šta da radi - saopćeno je tada iz Mileieovog ureda.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!