[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/20\/l-ff40988c4d2249eb27de47f8631e4bdd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/20\/100x73\/l-ff40988c4d2249eb27de47f8631e4bdd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/20\/l-ff40988c4d2249eb27de47f8631e4bdd.jpg","size":"59.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Milanović: Plenković mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ustvrdio je u utorak da se premijer RH Andrej Plenković utisnuo u Wikipediju političkog beščašća kao mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije, optuživši ga još jednom da je doslovce okupirao DORH i stavio ga pod svoj izravni nadzor.

 

Hrvatskog premijera proziva da se nije usudio niti jednom u Briselu glasno i jasno stati u obranu stvarnih interesa hrvatskog naroda u BiH, a suštinski i interesa RH, jer političku drskost ostavlja za kućne potrebe.

"Kako bi zaštitio sebe, AP-a, i svoju usku stranačku sljedbu od mogućeg kaznenog progona, osmislio je i inscenirao „demokratsku“ farsu te ne pitajući za interes države nametnuo Ivana Turudića za šefa DORH-a uoči samih parlamentarnih izbora", navodi se u Milanovićevom priopćenju.

Plenkovića optužuje da "operacijom Turudić“ želi sakriti ili izbrisati sve tragove korupcije, kriminala i stranačko-političkog pogodovanja koji vode prema bivšim, ali i sadašnjim dužnosnicima njegove Vlade i stranke.

Donošenjem represivnog zakona o zaštiti svog lika i djela, Lex AP-a, Plenković daje Turudiću u ruke i zakonsku palicu kojom će se utjerivati ljudima strah u kosti, dodao je.

U zlo doba Andreja Plenkovića Hrvatska je postala najkorumpiranija u svojoj povijesti, a nezamislivo je postalo stvarnost: ljubitelja i prijatelja kriminalaca, Turudića, zadužio je da se bori protiv kriminala. I to u trenutku kada niska njegovih izabranika čeka optužnice, a ostacima ostataka njegove „vjerodostojne“ Vlade prijete istrage, navodi Milanović.

Za Plenkovića kaže da je lažov, politički fake koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a čije je vođenje i preuzeo na prevaru, kao oktroirani birokrat.

"U povijesti hrvatske demokracije ostat će mjerna jedinica za političke podvale. Od prve laži koju je podvalio suptilno – da će mijenjati HDZ kako bi promijenio Hrvatsku, Plenković je stigao do besprizornog laganja ljudima u oči", dodao je.

"Ujutro kaže da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića, popodne kaže da nije zatražio jer ne može. Laže identično kao Turudić kada u kamere govori da se nije vidio s Mamićem i to samo sat vremena nakon što je s njim sjedio u automobilu", navodi hrvatski predsjednik, dodajući da je laganje postalo službena politika njegove Vlade čiji članovi moraju ponavljati Plenkovićeve neistine, sami gazeći svoje dostojanstvo.

Plenkovića naziva samodopadnim manipulatorom koji državu koristi za osobno pozicioniranje i promociju, napominjući da u osam godina vladanja, nema ni jedne odluke koju je donio a da prije toga nije izvagao svoj interes. Hraneći se danas briselskim uputama kao nekada kroasanima, spreman je, kaže, hrvatski državni interes gurnuti pod tepih samo da mu ime ostane u bubnju za popunjavanje europskih fotelja.

Pa i dalje drsko i podmuklo napada hrvatske narodne zastupnike koji su, navodi predsjednik, branili hrvatske zakone i Ustav od njegove samovolje, etiketira ih proruskima, i to on koji je baš Rusima isporučio tada najveću hrvatsku kompaniju.

"I pri tome svojim prijateljima ispod stola omogućio milijunsku zaradu, a državi priredio pravosudnu blamažu i moguću financijsku štetu u milijardama. Poslušno brinući o tuđim interesima, osramotio je Hrvatsku i kada je - opet samovoljno, kršeći Ustav - naredio da se u UN-u glasa protiv mira u Gazi", ističe Milanović.

Plenkovića optužuje da je legalizirao političku trgovinu i hrvatsku državnu politiku pretvorio u sajam osobnih interesa, prenosi Hina.

Ugrabio je vlast i moć koja opstaje samo zahvaljujući podršci jeftinih saborskih etnobiznismena, uskočkih osumnjičenika i poneke političke lude, uz njihovu pomoć nasrće na neovisne institucije države i pretvara ih redom u svoj stranački servis. A rijetkim institucijama koje su ostale izvan njegovog dohvata, poput Uredu europskog tužitelja, prijeti dokidanjem ili ih bahato diskvalificira lažima, poput Vrhovnog suda, stoji u priopćenju.

Ustvrdio je i da se Plenković umislio toliko da glumi sljedbenika Franje Tuđmana "s kojim nema ama baš ništa zajedničkoga".

"Bruto tonaža kojom se Plenković utisnuo u Wikipediju hrvatskog političkog beščašća istisnula je veliku većinu ostalih protagonista na razinu pukih natuknica", zaključio je Milanović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!