[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-8683c46e7e06d32d16643a8c72f1cfc0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/100x73\/l-8683c46e7e06d32d16643a8c72f1cfc0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-8683c46e7e06d32d16643a8c72f1cfc0.jpg","size":"78.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Milanović: Odluka Europskog vijeća je bezobrazni cinizam

Odluka Europskog vijeća da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a isto ne učini Bosni i Hercegovini, je bezobrazni cinizam i hrvatska politička tragedija, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak.

"Ovo je izdaja. Ovo je hrvatska politička tragedija. Ovo još ne možemo staviti u kategoriju veleizdaje, ali ovo je izdaja. Jedna hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinično objašnjava da im se ustvari pomaže", komentirao je Milanović u petak ostanak BiH u čekaonici za kandidatski status u Uniji.

"Ono što je jučer usvojilo Europsko vijeće je takav bezobrazni cinizam kojim se Plenković još hvali. Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni sve ono što nikada neće ispuniti jer nekima u BiH to naprosto ne odgovara", smatra hrvatski predsjednik.

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. No isto je izostalo za susjednu BiH, podsjeća Hina.

Hrvatski predsjednik je rekao da se ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman "outao" kad je rekao da BiH kao disfunkcionalna država ne može biti kandidat za EU i prozvao ga za sramoćenje Hrvatske.

"Što je s Ukrajinom? Ukrajina je funkcionalna država?", upitao je Milanović. "Meni je drago da je Ukrajina dobila status kandidata. Međutim, BiH je i prije ruskog upada u Ukrajinu za Ukrajinu bila Švicarska", dodao je.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta uputio je diplomatsku notu hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog predsjednikovih izjava da je Schmidt nelegalni predstavnik.

"On se, kad god treba, mača laća i lati i povlači iz korica svoje takozvane ovlasti i intervenira u sustav financiranja izbora (...) Očito postoje kriteriji koje mu netko šapće", poručio je Milanović.

Dodao je da Schmidt "nije ništa (drugo) nego produžena ruka nekih mutnih ljudi u BiH" i da on može "raditi što hoće, mijenjati zakone, utamničiti ljude".

Prozvao je Schmidta "ništarijom", a Plenkovića ponovno "izdajnikom".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!