[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/sa-milan-dunovic-clf-24012018-35-04-02still001.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/sa-milan-dunovic-clf-24012018-35-04-02still001.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/sa-milan-dunovic-clf-24012018-35-04-02still001.jpg","size":"337.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Milan Dunović za N1: Milorad Dodik ima najmanje dva problema

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, te član predsjedništva Demokratske Fronte Milan Dunović za N1 je govorio o formiranju nove vlasti u ovom entitetu, mogućnosti da SNSD dobije traženi dio, te o dešavanjima u Kantonu Sarajevu. Istaknuo je da će ispred DF-a on ponovo biti kandidat za potpredsjednika FBiH.

"Mislim da neće uspjeti ovo što je gospodin Milorad Dodik rekao, tu ima najmanje dva problema. To je što Dodik nema zastupnike u Zastupničkom Domu, ima u Domu naroda. Lista mora proći oba Doma. Drugi problem su legitimni predstavnici. Ja dolazim iz DF-a koji ne priznaje legitimne predstavnike, ne postoje predstavnici naroda, nego izabrane osobe. Nikakvi predstavnici naroda ne postoje i samim tim ne može niko biti legitiman ili nelegitiman", kazao je Dunović objašnjavajući da kandidat za predsjednika i potpredsjednike mora proći oba Doma Parlamenta FBiH da bi bio potvrđen.

"Smatramo da to (mjesto jednog potpredsjednika FBiH) pripada DF-u, tako je dogovoreno između SDA, SBB-a i DF-a, a gospodin Čović - njega treba pitati da li on ima volje da iz svoje kvote da jedno ministarsko mjesto stranci Milorada Dodika. Što se DF-a tiče nama to nije opcija."

Dunović je potvrdio da će on biti kandidat za potpredsjednika Federacije ispred DF-a. No, nije siguran da li će od SDP-a podršku dobiti on ili SNSD:

"Kakve su im izjave idu tim putem. Ako SDP donese odluku da neće biti dio vlasti, to znači da neće imati potpredsjednika Federacije, Da su donijeli odluku da zajedno sa DF-om i NS-om budu dio vlasti imali bi. Ako ne žele biti dio vlasti moraju odlučiti kome će od njih koji jesu dio vlasti dati podršku... Moram reći i da sam očekivao da će SDP imati premijera Federacije, ali kada su rekli da ne žele biti dio vlasti, onda je to jasno, izjave pojedinih ljudi iz SDP-a su poprilično kontradiktorne. Ako kaže da su spremni pomoći kao 2014. to znači da će podržati imenovanje protpredsjednika Federacije."

"Da li je cilj SDP-u u ovom momentu dati podršku nekome ko dolazi iz stranke ljevice ili nacionalnim strankama je njihova stvar", dodao je Dunović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!