[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/23\/microsoft-koln.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/23\/100x73\/microsoft-koln.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/23\/microsoft-koln.jpg","size":"187.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Microsoft predstavio nove kompjutere i pametne telefone s dva ekrana

Microsoft je osvježio svoju seriju prijenosnih kompjutera iz serija Surface te su predstavili četiri nova prijenosna kompjutera, te nasljednika svog pametog telefona s dva ekrana koji radi na Androidu.

Svi će se uređaji na (američkom) tržištu pojaviti 5. novembra  na isti dan kada će biti dostupna i nova verzija Microsoftova operativnog sistema Windows 11.

Surface Laptop Studio vjerojatno je najzanimljiviji jučer predstavljeni prijenosni kompjuter.

Dolazi sa zanimljivim mehanizmom pomicanja ekrana koji se može postaviti na tastaturu pa se uređaj pretvara u tablet. 

Riječ je o, kako su ga predstavili iz Microsofta, najjačem Surfaceu do sada, a njegova cijena iznosi od 1600 dolara. 

Microsoft je nadogradio i svoje 2-u-1 uređaje. U odnosu na prethodnika, model Surface Pro 8 sada ima ekran frekvencije osvježavanja od 120 Hz (riječ je o 13-inčnom ekranu osjetljivom na dodir) te podršku za Dolby Vision. I ovaj uređaj dolazi s posljednjim Intelovim hardverom (11 generacija procesora i5 i i7), uz 8 do 32 GB memorije te od 128 do 1 TB SSD-a. Iz Microsofta tvrde da, uz prosječno korištenje, baterija može izdržati čak 16 sati rada.

Jučer je predstavljena i nova verzija modela Surface Pro X koja radi na ARM-ovom hardveru i ima samo podršku za WiFi. Cijena ovog uređaja iznosi 900 dolara.

Surface Go 3 najmanji je tablet/računalo jučer prikazano na Microsoftovoj konferenciji koji je izgledom gotovo identičan prethodniku. Ipak, dok su dimenzije i ekran (10,5-inčni rezolucije 1920x1080 piksela) isti kao i na modelu Go 2, promjene su napravljene ispod haube pa tako novi tablet dolazi i s boljim procesorima. 

Korisnici imaju izbor između Intelova Pentium Gold 6500Y ili Core i3-10100Y procesora uz koji je tablet čak 60 posto brži u odnosu na prethodnu generaciju. S njim se može povezati i tastatura (koju se naravno treba dodatno platiti), a cijena ovog uređaja iznosi od 399 dolara pa do 629 dolara za model s i3 procesorom.

Mnogi su s nestrpljenjem čekali Microsoftovu konferenciju kako bi saznali kakve je promjene, novitete i poboljšanja američka kompanija napravila na svom pametnom mobitelu s dva ekrana.

Model Surface Duo, iako zanimljiv u teoriji, u praksi je pokazao svoje nedostatke, a prvi dojmovi nakon predstavljanja modela Duo 2 jest da je Microsoft većinu tih nedostataka ispravio.

Poboljšanja u odnosu na prethodnu generaciju utjecala su i na povećanje cijene telefona pa početna cijena ovog uređaja iznosi od 1500 dolara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!