[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/18\/dragan-mektic11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/18\/100x73\/dragan-mektic11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/18\/dragan-mektic11.jpg","size":"307.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Mektić: Nismo upotrebljavali silu prema migrantima

 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je na današnjoj sjednici Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH koja precizira da je do 17. juna u BiH ušlo 6.643 migranta, a ministar sigurnosti Dragan Mektić novinarima je potvrdio da do sada nije upotrijebljena sila.

Podsjetio da se svake sedmice održavaju sjednice Operativnog štaba o pitanju migracija te se ta informacija dostavlja Vijeću ministara, a dodao je da namjeru za azil do sada izrazilo 6.014, no zahtjev za azil podnijelo je njih 611.

Podvukao je da i dalje nije donesena niti jedna odluka o odobravanju azila bilo kome, dodajući da su po osnovu readmisije iz Hrvatske prihvaćena 292 migranta, a po istom osnovu susjednim zemljama vraćena su 573 migranta.

Kazao je i da tokom dana očekuje da će Vlada Federacije BiH donijeti odluku kojom će ustupiti objekt "Agrokomerca" na području Unsko-sanskog kantona i kasarnu "Ušivak" u Hadžićima za smještaj migranata.

- Takva odluka će nam pomoći da stabiliziramo situaciju u BiH i da svi migranti imaju smještaj - kazao je ministar Mektić ističući da će kontrola i registracija ljudi kada budu smješteni u ta dva objekta biti mnogo lakša.

Naglasio je da postoji jedan broj migranata koji su konfliktni, skloni narušavanju javnog reda i mira te su neki od njih konzumenti opojnih droga zbog čega je neophodni da budu u izolaciji zatvorenog tipa.

- Taj zajednički boravak imao je za rezultat i tuču u kojoj je život izgubio Marokanac. Imali smo i fizički obračun u Salakovcu gdje je osoba povrijeđena nožem - izjavio je Mektić.

Najavio je i da će danas i sutra u Briselu imati sastanke sa evropskim komesarom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom te je izrazio uvjerenje da Evropa može naći rješenje za problem migracija i minimizirati migrantsku krizu.

Na konstataciju novinara da grupa migranata krenula prema Hrvatskoj kada su na graničnom prijelazu Maljevac zaustavljeni, Mektić je kazao da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata isto kao što i BiH čini sve da spriječi ulazak.

- Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi nismo još imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj smo migranata vratili u susjedne zemlje iz kojih su pokušali ući u BiH. Onaj dio koju je ušao prihvatili smo ih ovdje, registrirali i brinemo o njima - istaknuo je.

Ponovio je da su za pitanje migracija nadležni Ministarstvo sigurnosti, Agencija za poslove sa strancima, Granična policija i sve druge policijske agencije u BiH zbog čega svi imaju obavezu da se uključe u rješenje problema posebno se referirajući na ubistvo u Bihaću.

Kada je u pitanju zaustavljanje migranata na Ivan-Sedlu koji su iz Sarajeva krenuli prema Mostaru prije mjesec dana, Mektić je kazao da je slučaj predat Tužilaštvu BiH u nadležnost, ali smatra da će se još dugo čekati rješenje tog slučaja no on bi bio sretan da se to riješi u narednih sedam dana.

Kako je zaključio, sa svakim krivičnim djelom sigurnosna situacija u BiH se narušava iako policijske agencije tvrde da je sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou.

Podijelite ovaj članak!