[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/30\/mektic-dragan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/30\/100x73\/mektic-dragan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/30\/mektic-dragan.jpg","size":"57.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Mektić Hadžifejzoviću: Tužilaštvo se bavi samo Sarajevom, a kriminala i korupcije ima u cijeloj BiH

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i zastupnik u državnom parlamentu Dragan Mektić večeras je gostovao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića. Mektić je i prvi zamjenik predsjednika Istražne komisije Parlameta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Paradoksalno, državno tužilaštvo  vodi postupak protiv njega.

Dakle, Gordana njega tuži a on Gordanu istražuje- komentariše Hadžifejzović.

- Pratimo rad Tužilaštva BiH. Čitava BiH u teritorijalnom smislu nije amnestirana od korupcije. Ozbiljna korupcija i kriminal koji izvlači enormni javni novac od građana i prenosi ga na privatne račune u privatne džepove. Kada uzmete statistiku, to je nevjerovatna činjenica- tužilaštvo se bavi samo Sarajevom i jednim dijelom Federacije. Četiri puta više istraga i optužnica za prošlu godinu  je podignuto u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku.  U Livanjskom kantonu, naprimjer, u prošloj godini je nula, nema nijedne istrage.- kazao je Mektić.

Prekinuo ga je Hadžifejzović komentarom da je u Livnu "pošten svijet na vlasti".

Mektić dalje nastavlja: 

- U kantonima sa hercegovačkom većinom samo 9 istraga je sprovedeno od stane Tužilaštva BiH. Dakle, u RS 4 puta manje, u pola Federacije 10 puta je manje istraga što znači da postoji politički dil i politički uticaj na koji je svjesno pristala tužiteljica Gordana Tadić- i onda se samo vrti oko  Sarajevo i tamo do Zenice. Tu što se desi, tu  promptno reaguju. Pazite, prije se počelo govoriti o montažnoj bolnici koja je nabavljena u RS nego o respiratorima. Bolnica je običan šator, ali to glavnoj tužiteljici i tužilaštvu BiH nije bilo dovoljno- zaključuje Mektić pa nastavlja:

Naravno tu ne govorim o principu reciprociteta- ako otkriješ veliku aferu u Federaciji da moraš otkriti u Republici Srpskoj ili obrnuto. Teške afere se pojavljuju u svim dijelovima BiH!- upozorava Mektić i postavlja pitanje zašto Gordana Tadić nije regirala i preuzela slučaj pokretne bolnice.

Mišljenja je da to nije učinjeno jer postoji politički dil između Milorada Dodika, Dragana Čovića i Gordane Tadić da se taj dio koji pokriva HDZ i SNSD ne diraju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!