[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/sipa-07.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/100x73\/sipa-07.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/sipa-07.jpg","size":"359.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Hronika / Bosna i Hercegovina

Međunarodna operacija 'Nasljednik' - Uhapšene tri osobe zbog droge

U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Pretresi se vrše na ukupno tri lokacije na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora, a pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni.

Uhapšeni su Stjepan Lazarević zv. Braco, rođen 1953. godine na Palama, Bojan Segić, zv. Debeli, rođen 1977. godine u Prnjavoru i Vlastimir Tomić, zv. Šuker-Šuca, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija.  

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužiteljstva BiH, a koju su realizirali policijski djelatnici SIPA-e i MUP-a RS, u suradnji s kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem  velikih količina opojne droge marihuana skunk, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, s povećanim nivoem opojne materije THC, a koja se s teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te djelom prodaje u BiH, a djelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram te droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3.000 eura.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina droge, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužitelj odlučit o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Podijelite ovaj članak!