[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/10\/medis-awards.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/10\/100x73\/medis-awards.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/10\/medis-awards.jpg","size":"68.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Medicinski Oscar: Gordana Bukara-Radujković iz BiH među finalistima 10. International Medis Awards

Međunarodna stručna komisija konkursa International Medis Awards for Medical Research je završila ocjenjivanje 242 naučno-istraživačka rada. Sve visoke kriterije za nominacije za International Medis Awards ove godine je zadovoljilo 148 prijava. Međunarodna stručna komisija je izabrala i 18 finalista; među njima je i Gordana Bukara-Radujković iz Bosne i Hercegovine.

Među finalistima se Bukara-Radujković našla na području pedijatrije s prijavljenim člankom „Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years“ koji je objavljen u naučnom časopisu Frontiers in Public Health.

Finalisti konkursa 10. International Medis Awards for Medical Research (po abecednom redu područja i država) su: 

  • Farmacija: Lea Knez, Slovenija, i Milena Anđelković, Srbija
  • Gastroenterologija: Lorenz Balcar, Austrija, i David Bauer, Austrija
  • Ginekologija: Gabor Szabo, Mađarska, i Luka Roškar, Slovenija
  • Intenzivna medicina i anesteziologija: Dimitar Tonev, Bugarska, i Nikola Bradić, Hrvatska
  • Neurologija: Andras Salamon, Mađarska, i Marija Babunovska, Sjeverna Makedonija
  • Oftalmologija: Koraljka Hat, Hrvatska, i Maja Živković, Srbija
  • Pedijatrija: Gordana Bukara-Radujković, Bosna i Hercegovina, i Ivana Trivić Mažuranić, Hrvatska
  • Pulmologija i alergologija: Ivana Huljev Šipoš, Hrvatska, i Jure Urbančič, Slovenija
  • Reumatologija: Irina Gessl, Austrija, i Ana Banko, Srbija

Za nagrade 10. International Medis Awards mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1.500. Na konkurs su ove godine stigle 242 prijave iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za nominacije za nagradu International Medis Awards odgovaralo je 148 prijava.

Konkurs već desetu godinu nagrađuje izvrsna naučno-istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta iz država srednje i jugoistočne Evrope. Svečana dodjela nagrada će se održati 7. marta 2024. u Ljubljani, kada će među finalistima biti proglašeni pobjednici po pojedinim područjima.

Konkurs je 2014. godine osnovala slovenska farmaceutska kompanija Medis, koja je i danas glavni sponzor konkursa. Više informacija na: www.medis-awards.com

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!