[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-6ff8f70bfd035eea6c14251bdf9816bc.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-6ff8f70bfd035eea6c14251bdf9816bc.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-6ff8f70bfd035eea6c14251bdf9816bc.jpeg","size":"103.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

McGaha u Briselu održala brifing vojnim liderima zemalja članica NATO-a i EU

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. McGaha održala je brifing u Briselu najvišim vojnim liderima zemalja članica NATO-a i EU u okviru dugogodišnjeg i obostrano korisnog partnerstva između NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući saradnju NATO-a i Evropske unije u BiH.

Na brifingu sa zamjenikom načelnika štaba SHAPE-a (VCOS) generalpukovnikom Hubertom Cotterreauom i generalmajorom Dacianom Tiberiu Șerbanom, direktorom Odjela za kooperativnu sigurnost Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a, McGaha je zahvalila zemljama NATO-a i EU na podršci i doprinosu projektu izgradnje odbrambenih sposobnosti kao najboljem načinu “za izgradnju sposobnosti i otpornosti u sektoru odbrane i sigurnosti.”

- Najbolji primjeri uspjeha postignuti su kroz ujedinjeni napor - okupljanje naših institucija, država i aktivnosti kako bismo iskoristili svu našu stručnost i resurse da bi na najbolji način pomogli BiH - rekla je McGaha.

Tokom sastanka, generalica McGaha pohvalila je tekuće aktivnosti partnerstva sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, uključujući uspješnu organizaciju Konferencije strateških vojnih partnera NATO-a u aprilu 2024., koja je okupila predstavnike NATO-a i partnerskih zemalja kako bi razgovarali o strateškoj vojnoj saradnji i učvrstili saradnju.

Budući da je Bosna i Hercegovina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir od 2006., takvi događaji predstavljaju značajnu priliku za angažovanje i dijalog, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!